АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОМИСИЯТА "НОТАРИУСА" ИЗСЛУШВА ПЕТИМА МАГИСТРАТИ

Отляво надясно - Маноил Манев, Никола Минчев и Хамид Хамид по време на заседание на Временната парламентарна комисия по случая "Нотариуса" Снимка: БГНЕС
09.04.2024 / 08:48

Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов по прякор Нотариуса - ще изслуша петима магистрати.

Пръв ще бъде представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Преди дни изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов каза, че няма да участва в заседанието на парламентарна комисия по случая "Нотариуса". Сарафов е изпратил до председателя на комисията Никола Минчев писмо, в което изтъква, че от началото на мандата си е предприел действия по данните за ролята на Божанов в неправомерно въздействие върху магистрати.

Той допуска още, че е възможно резултатът от работата на Комисията да бъде поместен в доклад, който при наличие на данни за престъпления или дисциплинарни нарушения от страна на прокурори и следователи да бъде изпратен до него.

В този смисъл, според него, присъствието му на заседанието може да предизвика съмнения за пристрастност и евентуален конфликт на интереси и за това той отклонява поканата.

Припомняме, че Висшият прокурорски съвет продължи изслушванията по случая "Мартин Божанов" с въпроси към петимата наблюдаващи прокурори от Софийската градска прокуратура.

От последвало прессъобщение стана ясно, че кадровиците са чули от Йордан Петров, Светослав Милушев, Пламен Иванов, Деян Захариев и Мария Кабалакова, че по групата на Нотариуса се работи активно.

Разпитани са 48 свидетели, приобщени са писмени доказателства, извършени са претърсвания и изземвания на адреси, свързани с Божанов, и са назначени експертизи, резултатите, от които не са готови.

Висшият прокурорски съвет не констатирал нарушение на принципа на случайния подбор при определянето на наблюдаващите прокурори, които ритмично изпълнявали законовите си задължения.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев