АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАБРАНИ НА АСЕН ВАСИЛЕВ ДА ХАРЧИ ПАРИ ОТ БЮДЖЕТА И НАПРАВИ КОМИСИЯ, КОЯТО ДА ГО ПРОВЕРЯВА ЗА КОРУПЦИЯ

Асен Василев
04.04.2024 / 09:09

Народното събрание забрани на финансовия министър Асен Василев да харчи пари от бюджета, освен за пенсии, заплати, неотложни социални плащания и падежиращи плащания по държавния дълг, до назначаване на служебно правителство. Това решение бе гласувано от депутатите половин час след полунощ по предложение на Теменужка Петкова и Йордан Цонев. Малко по-рано те внесоха проекторешение, което бе гласувано светкавично въпреки съпротивата на ПП-ДБ, чиито депутати напуснаха пленарна зала преди вота. Решението е мотивирано от тревогата, че в последните дни правителството раздавало необосновани суми.

Проекторешението бе озаглавено "за предприемане на мерки за гарантиране на финансовата стабилност и фискалната ликвидност на Република България". С него освен незабавно преустановяване на разходите по консолидираната фискална програма, бе записано, че финансовият министър се задължава до 9 април да представи на НС пълен и подробен отчет за разполагаемата ликвидност и планираните разходи от 4 до 10 април включително. Решението бе гласувано със 131 гласа „за“.

Малко след полунощ на 4 април Народното събрание одобри създаването на анкетна комисия, която да провери за корупция в митниците и "евентуална роля" на министъра на финансите в оставка Асен Василев в нея.

Формулировката беше на "Има такъв народ" и единствено "Продължаваме промяната - Демократична България", чийто представител в изпълнителната власт е Василев, не я подкрепи. Групата заяви, че подкрепя идеята за анкетна комисия, но не и формулировката, включваща името на финансовия министър.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев