АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАДЕВ ЗАПОЧНА СРЕЩИТЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА СЛУЖЕБЕН ПРЕМИЕР: ПЪРВИ СЕ ЯВИ ЖЕЛЯЗКОВ, СЛЕДВА ШЕФЪТ НА БНБ

Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков. Снимка Прессекретариат на президента
28.03.2024 / 13:31

Президентът Румен Радев проведе среща с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, чийто пост е сред посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

След връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат за съставяне на правителство по-рано днес държавният глава обяви, че започва срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели.

По-късно Желязков си тръгна от страничен вход, съобщи БНР.

Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка.

За днес са насрочени още две срещи на президента с потенциални кандидати – с управителя на БНБ Димитър Радев и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

Радев ще разговаря с шефа на БНБ в 13,30 часа. След това в 14,10 на "Дондуков" 2 ще влезе и Димитър Главчев.

Утре се очаква срещите да продължат с подуправителите на БНБ - Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков.

България отива на поредните предсрочни парламентарни избори. Това стана ясно, след като парламентарнта група на "Има такъв народ" получи и върна веднага неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов помоли държавния глава да не избира за служебен премиер нито председателя на парламента Росен Желязков, нито председателя на Сметнаха палата Димитър Главчев, които са излъчени от ГЕРБ.

Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира, че очаква избори 2 в 1. Тя смята, че до конституционна криза едва ли ще се стигне, но припомни, че с промените в Конституцията, гласувани от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, има предпоставки за проблеми.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев