АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕДСТАВИХА НАПРЕДЪКА ПО КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИНТЕГРИРАНИ ИНВЕСТИЦИИ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

Брифинг
28.03.2024 / 09:26

На близо 100 млн. лева възлиза общата сума на проектите, с които Община Сливен кандидатства за европейско финансиране през новия програмен период, съобщи кметът Стефан Радев на брифинг с участието на ресорния си заместник по икономическото развитие инж. Стоян Марков и началника на отдел „Общинско развитие, проекти и програми“ Митка Крълева. На срещата с журналисти бе дадена информация за процеса на одобрение.

Сегашният програмен период, за разлика от предишния, е организиран на съвсем друг принцип. „Залага се на териториални инвестиции, които да са съвместни в даден регион или в по-голям регион, обхващащ няколко района за планиране“, припомни Радев. В тази връзка през септември м.г. Община Сливен изготви Концепция за интегрирано териториално развитие, в която е водещ партньор. Включи се и в още шест концепции на други кандидати, сред които общините Бургас и Ямбол. И седемте преминаха през първия етап за административно съответствие, съобщи Митка Крълева. Става дума за инфраструктурни проекти, които ще се финансират от основната за периода програма – „Развитие на регионите“.

Концепцията, в която община Сливен е водеща, е „Интегрирани инвестиции в новото поколение – за образовани, активни и работещи в региона млади хора“, с партньорското участие на общините Ямбол, Тунджа, Стралджа, „Индустриален парк – Сливен“ ЕООД, няколко училища в града, РИМ „Д-р С. Табаков“, ХГ „Д. Добрович“, „Е. Миролио“ ЕАД и други организации. Общата стойност на безвъзмездната помощ е 74 млн. лева, от които 72 млн. и 250 хил. са за инфраструктура в четирите общини.

Най-големият обект на Сливен със заложена стойност от 30 млн. лева е за създаването на довеждаща и вътрешна инфраструктура в зона „Север“ на бъдещия индустриален парк – изграждане на връзка с главния път ІІ 53, В и К – мрежа, електро – и газоснабдяване, кабелни линии за електронни съобщителни линии и др. Втори по големина обекти в тази концепция са училищата ППМГ „Д. Чинтулов“, ПГПЗЕ „З. Стоянов“ и ОУ „Д. Рохов“.

Два обекта са заложени за зелената инфраструктура. Единият от тях е иновативен не само за Сливен, а и за страната – оформяне на тренировъчни площадки на открито за реакция при бедствия и аварии, където децата и учениците ще се обучават. Другият е за усвояване на терените на бившите военни поделения и превръщането им в атрактивна градска среда. Сред приоритетните обекти е колодрумът и превръщането му в мултифункционално съоръжение с 1 200 седящи места.

„Това, за което се борим, е да бъдат одобрени концепциите, в които участва община Сливен – на първо място нашата, но и на останалите партньори. В концепцията на община Бургас имаме заложени много мерки за града и селата от региона – освен подобрения в общинските ДКЦ-та, в детското отделение на областната болница, предвидени са и ремонти на здравните служби и районите около тях в 16 села. В концепцията на община Ямбол пък имаме заложени инвестиции в градската среда: благоустрояването на кварталите – нещо, което започнахме и казахме, че ще надграждаме. Вече се проектират такива зони в „Дружба“, „Сини камъни“, „Българка“ и „Клуцохор“, съобщи от своя страна кметът Радев.

Другият инструмент, по който Общината работи, е Планът за възстановяване и устойчивост. По ПВУ ще бъдат санирани 16 блока от първия етап на националната програма. Пет блока са подадени и за втория етап, който предвижда 20 % съфинансиране от сдруженията. Одобрен е съвместен проект с община Ямбол по градска мобилност – за още нови електробуси в Сливен и за велоалеи – в другия град. Одобрен е и проект за енергийно обновяване на зала „Сирак Скитник“. Друг голям проект – за основно обновяване и реформиране на Дома за стари хора, отне две години за подготовка и проектиране. Но в последния момент бе въведено бюджетиране на проектите по тази процедура по ПВУ, като за сливенския бюджетът не достига с над 2 млн. лева. За съжаление, по този план се работи с голямо забавяне, коментира Радев в отговор на журналистически въпрос.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев