АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕПУТАТИТЕ РЕШАВАТ ДАЛИ ДА ИЗКЛЮЧАТ "ВЪЗРАЖДАНЕ" ОТ КОМИСИИТЕ ЗА ВЪНШНА ПОЛИТИКА И ОТБРАНА

Народно събрание
28.02.2024 / 08:59

Депутатите ще решават дали да приемат предложението на ПП-ДБ за отстраняване на двама народни представители от партия "Възраждане" Ангел Георгиев и Ивелин Първанов от парламентарните комисии по външна политика и отбрана.

Предложенията за освобождаване на двамата депутати от "Възраждане" не са придружени с мотиви, но преди дни от ПП - ДБ обявиха, че ще искат изключването им заради тяхно участие по-рано този месец във форум в Руската федерация, на който е била обсъждана концепцията за външната политика на Москва. Първанов е член и на двете комисии, а Георгиев - само на Външната. В същото време от "Възраждане" са внесли предложения Георгиев да бъде избран за член и на Комисията по отбрана, а Първанов - за основен член на Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество на мястото на изключения от ПГ Николай Дренчев.

Преди това, в пленарната зала ще се гласуват промените в Закона за българските лични документи. Предвижда се ограничаване на използването на служебни паспорти. Целта е да се спрат злоупотребите с привилегиите, които тези паспорти осигуряват.

Проектът предвижда да отпадне възможността за издаване на дипломатически паспорти на областните управители. За тази категория лица се запазва правото на служебен паспорт за изпълнение на служебните им функции при пътуване извън страната. Въвежда се правна възможност за издаване на служебни паспорти на децата на служителите на задгранична работа без дипломатически ранг, до 25-годишна възраст, несключили брак, които продължават образованието си в приемащата държава. Улеснява се процедурата по издаване на временни паспорти на задържани, арестувани или осъдени лица, когато издаването се извършва по молба на компетентните местни власти.

В програмата на парламента са включени и окончателни гласувания на промените в Закона за фуражите, за защита на растенията и за ветеринарномедицинската дейност.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев