АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ГЕРБ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ КОАЛИЦИОННО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ТРИ ГОДИНИ, МИНИСТРИТЕ ЩЕ СА НА КВОТЕН ПРИНЦИП

Брифинг на Бойко Борисов
27.02.2024 / 18:45

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на извънреден брифинг в централата на партията.

Парламентът е приел решение какво да пратим на Украйна, първо това, после ще мислим за друго, коментира той напрежението около скандалното признание на Денков, че може да подпишем "взаимно споразумение за сигурност" с Украйна.

Това самоизтъкване пред западните ни партньори не мога да го разбера. Дори и те ни се чудят на акъла. След като и НАТО, и ЕС имат ясни позиции по темата. БТР-ите са пуснати от МВР, но все още са си тук. А ние подаряваме мечове. Цинично е, заяви още той.

"Само преди седмица Росен Желязков беше в украинския парламент. Желанието на ПП-ДБ да се самоизтъкват минава всякакви граници. Няма никаква опасност България да изпраща войска в Украйна", увери той.

И добави: Самодоволни, самохвални желаещи да се използват последните като кой където може да завари и да пътува, да пътува, да пътува. Правиха проблем за една джипка - защо не е отишла в ТКЗС-то, а в НСО. А сега купиха най-скъпите коли за милиони, за да се возят Денков и Радев.

"Министрите по месеци ги няма - Юлиян Попов 42 дни командировка в чужбина. Шалапатова - 30, Зарица - над 50, Кирил Вътев - 24 дни. Поискали сме по ЗДОИ да се разшири - колко членни са били делегациите, какво се е свършило в тези командировки, какви лица са били там, какъв кетъринг се е ползвал и колко държавна пара е отишла. Асен Василев има 28 денонощия в чужбина, а външната министърка Мария Габриел - 30 дни", разкри бившият премиер.

"Всичко, което касае хората мина на заден план под темата Външно. Ние се превърнахме в пътуващи министри, от които научаваме какво се случва в България и с какво ще задължат парламента с какво ще го задължат. Министърът на отбраната Тагарев ни махаше от "Версай". Европейският съюз няма намерение да изпраща войски в Украйна. Всякакви самоволни предложение, за да може някой да пътува, да пътува. Повтарям политиката не се прави в България. Този парламент е приел 4 решения, за да помогне на правителството да изпраща военна помощ на Украйна и са дали пълната възможност на Министерския съвет самостоятелно да предоставя военна помощ, но ние сме приели законите, за да се чувстват спокойни, каза Борисов.

И изреди неизпълнени решения за предоставяне на помощ за Украйна. Много ясно искам да знаят колегите, че първо трябва да си изпълним досегашните ангажименти, а после да мислим за други, каза лидерът на ГЕРБ.

Христо Гаджев пък припомни, че през август миналата година Тагарав е казал, че още на есен може да даде още 100 съветски БТР-а на Украйна. И беше категоричен, че те още са тук, както и ракетите.

Повече в такива сглобки няма да участваме, в рамките на 10 дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение през Министерския съвет, защото ние се явяваме на парламентарни избори не за регулатори. В него ще има състав на Министерския съвет - договаряме се с тях- пропорционално според електоралната тежест. Защото ДБ имат три министерства - правосъдие, здравеопазване и туризъм. Аз ще предложа на Кирил Петков да започнем с КЗК и регулаторите, които са с 121 гласа, каза Борисов.

Коалиционното споразумението на ГЕРБ ще бъде за следващите три години, а под него да се подпишат всички. Никой не ни е забил датата 6,7,8 март - Денков си дава оставката, когато е решил. Христо Иванов е казал днес, че до април имаме време, но се надявам по-рано да стане, посочи лидерът на ГЕРБ.

Ако темата с Външно още стои, отиваме на избори 2 в 1, категоричен е той и добави: Бих подкрепил предложението за министър на европейските въпроси, защото министрите ще станат 20 и така ще станат 10 на 10, каза той.

Обясни, че не е участвал в преговорите между Денков и Габриел.

" Търсеха се компромисни имена. Сега с този меморандум, който предлагат, казаха, че са готови с ГЕРБ в най-важните неща - регулатори и съдебна система, да се парцелират 50 на 50. След като техните избиратели са съгласни с това, ще се върнем и за министрите. През ветото и зам.-министрите може да направим един работещ кабинет", коментира бившият премиер.

Ще си договорим министрите, за да знаят хората кой за какво носи отговорност, каза още Борисов.

И поясни, че единственият вариант за правителство е с ППДБ. "Дори след избори, плюсът на този, документ, който готвим, е, че ще имаме основа за следизборно управление", разкри лидерът на ГЕРБ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев