АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РОБЕРТ ФИЦО: “УКРАИНСКИТЕ НАЦИСТИ” СА ЗАПОЧНАЛИ ВОЙНАТА

Роберт Фицо
26.02.2024 / 09:07

В реч той подчертава, че западната стратегия, която включвала масивна подкрепа за Украйна с пари и оръжия, съчетана с икономически санкции срещу Русия, не е сработила

Войната в Украйна е започнала още през 2014 г., когато ”украинските неонацисти” са започнали да стават необуздани. Това заяви словашкият премиер Роберт Фицо в речта си по повод втората годишнина от пълномащабното руско нахлуване в Донбас.

“Нека кажа нещо различно от задължителната реч, която очакват от мен либералните медии, но и някои западни политици”, написа във Фейсбук Фицо, цитиран от агенция УНИАН.

В речта си Фицо подчертава, че западната стратегия, която включвала масивна подкрепа за Украйна с пари и оръжия, съчетана с икономически санкции срещу Русия, не е сработила. Той отбелязва, че Русия “не е на колене нито политически, нито икономически”, спечелила е териториални придобивки и е адаптирала военното си производство към новите условия.

“Единственото нещо, което сработи, бяха хилядите убити и осакатени украинци и руснаци, подчерта словашкият премиер. “Мнението ми за войната е добре известно, включително оценката, че руското нахлуване е в нарушение на международното право”, добави Фицо.

Според него Западът е демонизирал Путин с надеждата да постави Русия на колене, само че е ударил на камък. Освен това Фицо заяви, че НАТО “се разширява на изток”, което застрашава интересите на Москва.

“Украйна, Русия и Европа се нуждаят от мир. И Украйна, и Русия се нуждаят от гаранции за сигурност от най-силните международни играчи. Не приемам аргумента, че взаимното избиване на украинци и руснаци трябва да продължи, за да може Украйна да договори по-справедливи условия за мир”, подчерта Фицо.

Източник "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев