АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС ЗАСЕДАВАТ НА ФОНА НА ФЕРМЕРСКИ ПРОТЕСТИ В БРЮКСЕЛ

Фермерски протест на площада пред Европарламента в Брюксел, 1 февруари 2024 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
26.02.2024 / 08:50

Фермери отново ще блокират района около европейските институции в Брюксел. Земеделските синдикати смятат, че Европейската комисия не е взела достатъчно конкретни решения в тяхна полза, въпреки протестите им в началото на месеца.

Районът около европейските институции ще бъде блокиран от рано сутринта, а по-късно протестиращите ще се съберат на площад "Шуман", който е до сградата на Съвета на ЕС, където ще заседават министрите. Тракторите идват от различни региони на страната. При протеста на 1 февруари те бяха общо около хиляда. Очакват се сериозни нарушения в трафика на градския транспорт.

Фермерите настояват за забрана или силно ограничаване на земеделския внос от Украйна, както и ЕС да излезе от споразуменията за свободна търговия. Европейската комисия предложи като компромис за украинския внос предпазна клауза, която да бъде задействана, ако чувствителните стоки надвишат определени количества и това доведе до изкривяване на ситуацията в Общия пазар. Фермерите обаче смятат, че няма достатъчно гаранции за защита на техните интереси.

Протестът на фермерите съвпада със заседанието на министрите на земеделието. Очаква се белгийското председателство и Европейската комисия да представят информация за евентуалния отговор на кризисната ситуация в селскостопанския сектор. В заседанието ще участва и българският министър Кирил Вътев.

Позицията на България е, че Еврокомисията трябва да направи цялостна оценка на Зелената сделка и въздействието ѝ върху селското стопанство в ЕС. Заедно с това е нужно да се проследи кумулативния ефект от мерките в споразуменията за свободна търговия, както и да се предвиди клауза за реципрочност, която да гарантира еднакви производствени стандарти за качество и безопасност на храните от двете страни.

С цел облекчаване на административната тежест позицията на страната е, че трябва да има облекчаване на някои от изискванията на екостандартите.

От изключителна важност в краткосрочен план е да се опрости и процедурата за промяната на стратегическия план, смятат българските власти.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев