АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ВЪЗРАЖДАНЕ": В ПРОЕКТИТЕ НА РЕШЕНИЯ ЗА НОВИТЕ МОЩНОСТИ НА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" ИМА ОГРОМНИ НЕРЕДНОСТИ

Искра Михайлова
23.02.2024 / 12:45

Поискахме в зала да присъстват лицата, участници в управляващия комитет, които са взимали тези решения, като едно от тези лица е енергиен експерт към Министерство на енергетиката и е брат на депутата Христо Иванов, заяви Михайлова

"Възраждане" са категорични, че в проектите на решения за новите мощности на АЕЦ "Козлодуй" има огромни нередности, свързани с интересите на конкретни политици. Това коментира пред журналисти в парламента народният представител Искра Михайлова. "Ние смятаме, че няма как изграждането на нови ядрени мощности да бъде решавано за 24 часа, с видими нередности в документацията. Трябваше управляващите да имат благоразумието и да не внасят тези точки, докато не се изяснят всички факти и обстоятелства", отбеляза Михайлова.

Днес парламентът включи в програмата си за работа два проекта на решения, свързани с АЕЦ "Козлодуй". По искане на парламентарната група "Възраждане" бе дадена почивка, за да може в зала да дойдат министърът на енергетиката и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй нови мощности". Вчера предложението за включването на извънредната точка не беше прието.

Михайлова коментира, че проектът на решение на ГЕРБ-СДС и ДПС касае инженерингът на АЕЦ "Козлодуй". Тя добави, че процедурата е свършила съвсем наскоро и от краткия лист с пет фирми, е избрана една. По думите на Михайлова това била единствената фирма, която отговаряла на критериите, които и до ден днешен не било ясно кой е определял.

Вторият проект на решение, който се внесе, предвижда към краткия лист от единствения избран изпълнител да бъде добавена още една от отпадналите фирми, която не отговаря на критериите, отбеляза депутатът от "Възраждане".

Поискахме в зала да присъстват лицата, участници в управляващия комитет, които са взимали тези решения, като едно от тези лица е енергиен експерт към Министерство на енергетиката и е брат на депутата Христо Иванов, заяви Михайлова.

Колегата ѝ Коста Стоянов обясни, че процедурата, свързана с избора на инженеринг, не е процедура по Закона за обществените поръчки и се изпълнява от еднолично акционерно дружество - АЕЦ "Козлодуй нови мощности", като по този начин се заобикаляли разпоредбите от Закона за обществените поръчки (ЗОП). По думите му по ЗОП се предвиждат два етапа на реализация - допустимост на кандидатите и разглеждане на техническата оценка.

В момента това, което е направено, е относно допустимостта на кандидатите, каза Стоянов и добави, че по чисто формални критерии някои от кандидатите са били отстранени, без да е била изискана допълнителна информация, каквато би била необходима, ако процедурата е била по Закона за обществените поръчки. Той определи като притеснителен факта, че е останал само един потенциален кандидат, с който да се водят преговори. Стоянов бе категоричен, че затова от "Възраждане" считат цялата процедура за опорочена и изрази съмнение, че има някаква корупционна схема.

Депутатът Даниел Проданов съобщи, че вчера посолството на Южна Корея е алармирало за нередности в цялата процедура. Ние днес ще предложим да бъдат включени две компании, които са отговаряли на процедурата и са имали само десет дни за реакция, четири от които почивни. Предлагаме да бъдат включени двете китайски компании, които са се представяли най-добре според критериите на изпълнителния комитет, ако това не се случи и не бъде спазен някакъв поне пазарен принцип, ние още идната седмица ще внесем проект на решение за отмяна на решението за изграждане на мощности с "Уестингхаус", добави Проданов.

Източник БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев