АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛ ПЕТКОВ: МЕМОРАНДУМЪТ НЕ Е УЛТИМАТУМ. НИКИ ТРЯБВА ДА Е ПРЕМИЕР И ВЪНШЕН МИНИСТЪР!

Кирил Петков
21.02.2024 / 11:54

Не се гласува за 3/4 от властта в България. От тази власт зависи животът на хората и тя не е в НС. Това са регулаторите. Ние искаме да минат през много трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях.

Така обясни разпространения вчера Меморандум, който ПП/ДБ предлагат като механизъм за извършване на ротацията на 6 март, както и като програма за управление на сглобката Кирил Петков в студиото на Нова телевизия.

На въпрос каква част от меморандума подлежи на коментари, Петков заяви, че това е отворена позиция, а не ултиматум. Реформите, за да се случат, трябва да можем да работим с ЕК. Начело трябва да бъде Николай Денков и да е външен министър, отсече Кирил Петков, поставяйки фактически ултиматум на ГЕРБ.

Съпредседателят на ПП/ДБ и бивш премиер обясни меморандума и като споразумение между тях и ГЕРБ, с което да гарантират два основни неща в следващите месеци - избор на нови ръководства на регулаторите, както и реформа в службите и довършване на съдебната реформа. Всички тези назначения, както Петков ги обясни, трябва да стават само от две парламентарни сили ГЕРБ и ПП-ДБ. От този процес са изключени останалите партии в Народното събрание.

Петков даде нова версия на възможността да се отиде на предсрочни избори през юни. "С ГЕРБ трябва да сме равни. Ако паднем и отидем на избори, то ще е защото ГЕРБ и ДПС искат да имат 2/3 от регулаторите, а ние искаме да сме равни", разкри Петков.

Не искаме нито една позиция в регулаторите, искаме да няма политически назначения в тях. Искаме да има такива регулатори и такъв ВСС, че да не зависи нищо от политиците, каза Петков.

Въпреки че през голяма част от времето на интервюто си му се налагаше да обяснява за срещата си с Спас Русев, Кирил Петков посочи, че ако тези регулатори започнат да работят, няма значение кой политик с кого се среща и важното е да не може политици и частни интереси да влияят на регулаторите. Затова и депутатът смята, че поне на 50% от ПП/ДБ могат да гарантират, че ще изберат и предложат качествени хора за регулаторите.

Попитан настоятелно за срещата му с бизнесмена Спас Русев, бившият премиер заяви, че не е важно политиците с кого се срещат. "Притеснявам се, когато не съм сигурен, че всички тези регулатори работят в обществен интерес. Искам да кажа на ГЕРБ - хора, продължавайте да вървите с нас. Цената на тока зависи от КЕВР", каза той.

Със Спас Русев се познаваме от 10 години, поиска да се видим, влязох в кафето и ме последваха журналисти, каза той и добави, че Русев не е искал информация за регулаторите.

"С ГЕРБ трябва да сме равни. Ако паднем и отидем на избори, то ще е защото ГЕРБ и ДПС искат да имат 2/3 от регулаторите, а ние искаме да сме равни", каза още Петков.

Кирил Петков открои правото на вето, както при смяната на министри, така и върху номинациите за регулатори. Това би позволило на ПП/ДБ да има контрол върху процеса поне на 50%, убеден е Кирил Петков, макар и да не успя да обясни какво биха направили от тяхната парламентарна група при нова ситуация като с номинацията на Десислава Атанасова за Конституционния съд. "Ние не можем да дадем гаранция за нашите партньори, ние можем да гарантираме само това, което ние предлагаме." Би бил доволен поне 50% да са безспорните фигури в регулаторите, а не каквото е в момента почти всички регулатори в страната да са на 100% спорни.

За службите, той заяви: Омръзна ни да се молим. Трябва да сменим хората в службите, там са от 30 години. Трябва да не се допуска да съществуват Мартин Нотариуса и Пепи Еврото. Калин Стоянов е отговорност на ГЕРБ и се надявам да даде отговор дали Еврото има някакъв статут на сътрудник в МВР, подчерта той.

Разбирам, че трябва да има компромиси, но това, което казвам е, че това правителство - лошо или добро, то работи. Ако се докаже, че има чадър в МВР, то тогава това е съвсем различно, обясни съпредседателят на ПП.

Що се отнася до меморандума, пратен на ГЕРБ, все още от ПП нямат отговор, но на партията на Борисов им трябва време, за да го прочетат и обмислят.

Кирил Петков призова специализирания прокурор да си свърши работата и ако има престъпления около главния прокурор, то те да бъдат разследвани.

Фантазирам си, че ще имаме една държава с работещи институции. Омръзна ми да имаме Пепи Еврото и Матрин Нотариуса, да имаме служби, които хващат шпиони, когато им ги посочат отвън, заяви Петков.

На въпрос каква част от меморандума подлежи на коментари, той заяви, че това е отворена позиция, а не ултиматум. Реформите, за да се случат, трябва да можем да работим с ЕК. Начело трябва да бъде Николай Денков и да е външен министър, отсече Кирил Петков.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев