АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАВАЛНИ Е ПОЧИНАЛ В ЗАТВОРА

Алексей Навални
16.02.2024 / 15:44

Руският опозиционен политик Алексей Навални - изявен критик на президента Владимир Путин - е починал, съобщи АФП. 47-годишният активист излежаваше 19-годишна присъда за „екстремизъм“ в отдалечена наказателна колония при много трудни условия. Новината за смъртта на опозиционния лидер бе съобщена днес от управлението на затвора в Ямало-Ненецкия автономен окръг, където той излежаваше присъдата си, предаде Ройтерс.

"На 16 февруари 2024 г. в поправителната колония № 3 осъденият Навални А. А. се почувствал зле след разходка, почти веднага загубил съзнание. Веднага пристигнали медицински работници от институцията и бил извикан екип за спешна медицинска помощ", се казва в съобщение на сайта на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията на Ямало-Ненецкия автономен окръг, предаде ТАСС. "Всички необходими реанимационни мерки бяха проведени, но не дадоха положителен резултат. Лекарите от спешна помощ констатираха смъртта на осъдения. Причините за смъртта се установяват", съобщи Федералната служба за изпълнение на наказанията, цитирана от БТА.

Навални беше преместен в този нов център за задържане, разположен в Ямало-Ненеция, в края на декември, в края на дълъг трансфер, по време на който роднините му не бяха получили никакви новини, предизвиквайки страхове в чужбина. Неговите поддръжници тогава увериха, че руските власти се стремят да го изолират още повече в навечерието на президентските избори през март, след които победата на Владимир Путин изглеждаше сигурна, пише "Фигаро". В началото на февруари Навални призова руснаците да не гласуват за Путин на президентските избори, насрочени за 15-17 март, без да посочи кандидата, когото би подкрепил.

В началото на януари Алексей Навални обяви в социалните мрежи, че е получил „седем дни изолация“, защото не се е легитимирал правилно. Мярката била взета веднага след като той „излязъл от карантина“, чиято дата той не уточни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев