АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СИНДИКАЛИСТИ ОТ КНСБ НАСТОЯВАТ ЗА ОСТАВКАТА НА ПРЕМИЕРА

Синдикалисти - Правителството не спази поетите към комплекс „Марица изток“ ангажименти
15.02.2024 / 14:15

"Искаме оставката на премиера Николай Денков още преди ротацията, защото не спази поетите от него ангажименти по подписаното споразумение“. За това настоя председателят на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ Деян Дяков. Той категорично подчерта, че настоящото правителство не е свършило абсолютно нищо за решаване на проблемите в държавната топлоцентрала и „Мини Марица-изток“. В неспазването на поетите в Споразумението срокове, които бяха гласувани и от Народното събрание, общинският съветник на „Левицата“ в Стара Загора видя грубо погазване на Конституцията. Деян Дяков разкритикува и действията на министъра на енергетиката Румен Радев. Синдикалният лидер призова след ротацията в управлението той да не заема поста.

Пред журналисти в Стара Загора синдикалните лидери Деян Дяков и Наско Митев предупредиха, че социалното напрежение в комплекса расте с всеки изминал ден. По думите им парите за заплати в „Мини Марица-изток“ вече са свършили. „До юни - юли същото ще се случи и в ТЕЦ „Марица изток 2“. По този повод двамата общински съветници на „Левицата“ в старозагорския местен парламент са подготвили и декларация в подкрепа на комплекса, която предстои да бъде обявена на предстоящата сесия. В документа Дяков и Митев посочват и няколко стъпки за облекчаване на тежкото финансово състояние на държавните дружества. На първо място синдикалните лидери предлагат включването на държавния ТЕЦ в механизъм за осигуряване на надежността на енергийната система, чрез подсигуряване на необходимия брой производствени синхронни турбогенератори в централата. Те отново призовават за въвеждане час по-скоро на Механизъм за капацитет под формата на стратегически резерв. В исканията попада и осигуряване на финансиране за ТЕЦ 2 по линия на военновременните задачи, които централата изпълнява. Сред исканията, които Деян Дяков и Наско Митев оповестиха, попада и инсталирането на система за улавяне и преработка на въглероден диоксид, изработена от проф. Жеко Ганев и фирма „Елфи Тех“. „Държавата трябва да се ангажира със заплащането на скъпите квоти на ТЕЦ 2. Пропуск на правителството на ГЕРБ е, че не беше осигурен Механизъм за капацитет. Същевременно ставаме свидетели в последните месеци как настоящото коалиционно управление съсипва българската енергетика “, коментира още Деян Дяков. От думите му стана ясно, че обявените 160 млн. лв. за държавните въглищни дружества все още не са налични. Според него обаче тази сума е крайно недостатъчна, за да реши натрупаните проблеми.

В петък (16 февруари) на координационен съвет на КНСБ ще бъде поставен въпросът за бездействието на правителството по изпълнение на подписаното споразумение. Деян Дяков и Наско Митев предупредиха управляващите, че при липса на действия ще срещнат нови протести от страна на заетите в комплекса „Марица изток“. На въпрос как ще мотивират миньорите и енергетиците отново да излязат на улицата, след като в част от тях остана разочарование от окончателната развръзка през есента на миналата година Дяков отговори, че някои хора са очаквали синдикатите да свършат чудо, но това не е било възможно в онзи момент.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев