АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИ БУТИКОВИ КОНЦЕРТА НА СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР - В ГАЛЕРИЯ 'НОВА' В СЛИВЕН

Три бутикови концерта на Симфоничния оркестър - в галерия 'Нова' в Сливен
14.02.2024 / 16:30

Цикъл от три бутикови концерта ще представят на сливенската публиката музикантите от Симфоничен Оркестър Сливен. Съвместният проект на културния институт и Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович”, е под надслов "Камерна музика в галерия "Нова".

Първото събитие “Романтика и съвременност” ще се състои във вторник - 20 Февруари, от 18:30 ч. Струнно трио в състав Марта Бонева (цигулка), Маринела Карагьозова (виола) и Цвета Латровалиева (виолончело) ще представи на гостите специално подбрана, вълнуваща програма.

Струнното трио в си бемол мажор е една от незавършените творби на Франц Шуберт (1797-1828), но в нея се усеща дълбоката връзка с наследството на майсторите на виенската класика Хайдн и Моцарт. Единствената завършена част е едно малко дивертименто с лек и жизнерадостен характер, което оставя ярка следа в репертоара за този състав.

Дванадесетте дуета за цигулка и виола от Роберт Фукс (1847-1927), са кратки портретни миниатюри на Виена от края на 19 век. Чрез гласовете и тембрите на двата инструмента Фукс майсторски "рисува" своите музикални картини, които на моменти оставят у слушателя впечатление, че свири много по-голям ансамбъл.

Композицията "Aubade" от Джордже Енеску (1881-1955) е сутрешна песен или поема за любовта. Той пише тази малка ювелирна пиеса докато е студент в Париж и чрез нея изразява своята почит към родината, която много му липсва. В нея умело се преплитат теми от румънския фолклор с виртуозните инструментални пасажи, които звучат бляскаво и леко, напомнящи разпукването на зората и първите слънчеви лъчи.

Инициативата е важна стъпка в изграждането на трайно и плодоносно сътрудничество между културните и образователните институции в града под Сините камъни. Графичният дизайн на рекламните материали за концертите е дело на талантливите ученици от гимназията.

Посещението на събитията от цикъла е безплатно за ученици и учители от Национална Художествена Гимназия “Димитър Добрович” Сливен. Ограничено количество билети са налични на касата на зала “Сливен”. Повече информация на телефон : 0878893489 или на електронна поща ssymphonyorchestra@gmail.com.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев