АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИМА РЕЗУЛТАТ ОТ ВИЗИТАТА НА ВАСИЛЕВ В САЩ - УДАРНО ПРОКАРВАМЕ АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ В ЕНЕРГЕТИКАТА

Асен Василев се срещна във Вашингтон със Скот Нейтън
13.02.2024 / 16:02

Ден, след като от Епицентър.бг попитахме какво свърши за България в САЩ финансовият министър Асен Василев, дойде отговорът – ударно проправяме пътя на американските стратегически интереси в енергетиката. А те са да бъде изтласкана Русия от пазарите на природен газ и на ядрени технологии.

Зад океана Асен Василев се държи не като финансов министър, а като вицепремиер, в чиито ресор е енергетиката. Интересно, какво мислят парламентарните комисии по енергетика и по бюджет и финанси. Дали ще поискат отговори от министъра. Например, с какъв мандат на практика променя енергийното статукво в България. И защо на тъмно – Василев е почти сам по време на тази визита, с него няма депутати, няма бизнесмени от обсъжданите сфери, няма медии. За сравнение, когато се обявяваха неслучилият се „Южен поток“, а след това - „Турски поток“, това стана „пред очите“ на десетки камери.

Днес, 13 февруари, дойде новината, че финансовият министър Асен Василев е разговарял със Скот Нейтън, изпълнителен директор на Американската корпорация за международно развитие (International Development Finance Corporation (U.S.DFC), която участва в проекта за разширяване на газовото хранилище в Чирен. Във фокуса на разговорите между двамата били и възможностите за инвестиции в енергийни проекти в България и проектът за транспортна и енергийна свързаност Север-Юг между Гърция, България и Румъния. Точно по този коридор се очаква да потече американският втечнен газ от средиземноморските пристанища към цяла Източна Европа, дори до Украйна.

Че това не са празни приказки и „руска пропаганда“ говори друго съобщение за среща, също случила се днес – между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси в Държавния департамент на САЩ Джефри Паят. „Вертикалният газов коридор ще гарантира енергийната сигурност на България и Източна Европа“, казва след разговора шефът на „Булгартрансгаз“.

Малинов всъщност минава по проправена пътека, защото няколко дни по-рано с Паят се срещна Василев и разговаря именно за Вертикалния газов коридор. Както и за възможностите у нас да се построи атомна централа с технология на „Устингхаус“.

И ето, като с магическа пръчица проектът вече се движи. Енергийният министър Румен Радев, който бе в САЩ с Василев, вече се върна (двамата бяха щракнати за спомен на диванчето при секретаря по енергетика на САЩ Дженифър Гранхолм). И не само се върна, но и успя да подпише стратегическо споразумение за сътрудничество с помощник секретаря на САЩ по енергетика Андрю Лайт. След което обяви, че изграждането на двата нови блока в АЕЦ „Козлодуй“ АР1000 по технология на „Уестингхаус“ ще струват 14 млрд. долара. За сведение проектът АЕЦ „Белене“ (също с два блока по 1000 мегавата), който напоително бе наричан „икономически необоснован“, щеше да струва 6 млрд. евро по сметки от 2013 г. Тогава се предвиждаше инвестицията да се изплати напълно за десет години. През 2013 г. от ГЕРБ бяха против проекта, смятайки, че „Белене“ ще струва 10 милиарда. А 14 милиарда? При положение, че тази цена е предварителна - „Уестингхаус“ ще е готова с първа прогнозна цена на проекта до края на март.

България се е договорила със САЩ да си сътрудничи и обменя опит по отношение на преработката и съхранението на използвано ядрено гориво, се разбра още след подписването на стратегическото споразумение.

Изтикването на Русия от пазара на ядрено гориво също е сред нескриваните цели на САЩ. За изпълнението на които, както става ясно, Асен Василев работи като същински ударник. Социалистическите ударници бяха награждавани с премии за усърдния си труд. Сигурно и с Василев ще е така. И като нищо той ще харчи премията си на някой слънчев остров, когато дойдат сметките от неговото усърдие.

Българските данъкоплатци не знаят още кога ще завърши тази дълга командировка на Асен Василев в САЩ и какви "изненади" още ще им донесе.

Епицентър.бг

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев