АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СПЕШНАТА ПОМОЩ – ЕДНА ОТ ГОЛЕМИТЕ НЕДОМИСЛИЦИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Спешна помощ
13.02.2024 / 09:54

"Дефиниция на спешен случай има в стандарта по спешна медицина. Дефиниция на неотложен случай няма. Няма кой точно да ви каже какво е неотложна помощ."

Това каза пред БНР д-р Виктория Чобанова от Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област, която има лекарска практика в Ихтиман.

Връщане на държавната неотложна помощ – това предложение направиха от Българския лекарски съюз с идеята да има по един неотложен кабинет във всяка община. Относно предложението на БЛС д-р Чобанова припомни:

"Тогава нямаше неотложна помощ и спешна помощ. Имаше една бърза помощ. Тези екипи поемаха спешността заедно с консултанти от най-близкото болнично заведение."

В извънработно време се правеха още манипулации с антибиотици, превръзки, домашни посещения на онкологично болни. Беше организирано на териториален принцип. Това, което в момента е Спешна помощ, наследи Бърза помощ, посочи общопрактикуващият лекар.

Ако се реализира като държавна структура и там се преглеждат всички, без значение дали са осигурени или не, това би могло да разтовари спешните екипи от неспешната дейност, заяви тя.

"В момента Спешната помощ наистина е затрупана от посещения, които не са спешни. Това е една от големите недомислици на нашето здравеопазване", коментира д-р Чобанова.

За огромния брой неосигурени пациенти основен начин за получаване на медицинска помощ е през спешната такава, обясни тя.

"Това е на практика байпасът на тези, които не спазват законите и не се осигуряват здравно. И никой не се опитва да вкара ред в тази система."

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев