АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

BILD: ГЕРМАНСКАТА ИНДУСТРИЯ СЕ МЕСТИ В ЧУЖБИНА. BASF ЩЕ ИНВЕСТИРА 10 МИЛИАРДА ЕВРО В ЗАВОД В КИТАЙ

BASF ще инвестира 10 милиарда евро в завод в Китай на фона на съкращенията в централата си в Германия. Снимка: BASF
12.02.2024 / 17:03

Един от всеки трима германски производители обмисля да премести бизнеса си в други страни на фона на икономически проблеми, двойно повече от регистрираните през 2022 г., съобщи Зигфрид Русвурм, ръководител на Федерацията на германските индустрии (BDI), цитиран от Bild.

Сред последните фирми, които планират да се преместят, е производителят на домакински уреди Miele, който планира да съкрати 2000 работни места в Германия и да премести 700 позиции в завода си в Полша. Производителят на отоплителни тела Viessmann вече е преместил 3000 работни места в Полша.

Volkswagen заяви миналата година, че ще построи нова фабрика за батерии в САЩ, а BASF обяви плановете си да инвестира 10 милиарда евро в завод за нефтохимикали в Китай на фона на съкращенията на работни места в централата си в Германия.

Френският производител на стоманени тръби Vallourec спря производството си в Германия през септември миналата година, докато производителят на гуми Michelin и американският му конкурент Goodyear заявиха, че също ще затворят германските си заводи до края на 2025 г.

Русвурм заяви, че все по-голям брой компании съобщават, че „търпението им към Германия е към края си“. Според него забавянето на икономическия растеж и високите темпове на инфлация, особено по отношение на енергетиката, са довели до по-малко инвестиции, а в Берлин липсва стратегия за обръщане на ситуацията. Това от своя страна води до постепенен спад в производството, каза той. И докато съществуващите производствени линии могат да продължат да работят за известно време, „нови вече не се започват в Германия“.

Много компании посочват високите цени на енергията, които скочиха, след като Германия загуби достъп до руски природен газ през 2022 г., като една от основните причини за техните проблеми. Това се изостри от решението на Берлин да се откаже от ядрената енергия и въглищата и да премине към възобновяеми енергийни източници, което според Русвурм поставя производителите, работещи в Германия, в значително по-неблагоприятно положение в сравнение с други индустриализирани държави.

Днес никой не може да каже със сигурност как ще изглеждат енергийните ни доставки след седем години и затова никой не може да каже колко високи ще бъдат цените на енергията в Германия тогава. За компаниите, които трябва да вземат инвестиционни решения, това е абсолютно токсично“, каза той в интервю за Financial Times по-рано тази седмица. Според него правителството прави грешки по отношение на енергийната си политика с амбициозната си програма за климата, която има за цел да постигне въглеродна неутралност до 2045 г. и да прехвърли 80% от производството на енергия към вятърна и слънчева енергия до 2030 г.

„Компаниите казват, че им е все по-трудно да правят каквото и да е дългосрочно планиране. Те имат големи съмнения относно продължаването на инвестициите в Германия при тези условия. На други места условията са по-добри. И те отиват в чужбина“, каза Русвурм.

Билд

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев