АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

NYT: САЩ ИСКАТ ДА ПРИНУДЯТ ЕС ДА ПЛАТИ ЗА ДОСТАВКАТА НА АМЕРИКАНСКИ ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА

NYT: САЩ искат да принудят ЕС да плати за доставката на американски оръжия за Украйна
08.02.2024 / 16:13

Вашингтон разглежда няколко варианта за продължаване на доставките на оръжие за Украйна, включително идеята да принуди европейските страни да плащат за тях. Повод за дискусиите стана блокирането на законопроекта за финансовата помощ на Украйна в Конгреса на САЩ, съобщи The New York Times (NYT).

Според информация на вестника сътрудниците на президента на САЩ Джо Байдън се опитват да разберат „как да платят за оръжия, ако Конгресът остане парализиран“. Така планът за евентуално изземване на руски активи в момента е под въпрос, тъй като трябва да бъде одобрен и от Конгреса. Затова в Белия дом се водят дискусии относно „заставянето на европейските страни да плащат за доставката на американски оръжия и да ги доставят на Украйна“. Наред с тях, според вестника, във Вашингтон се обсъжда и вариантът за обмен на оръжия между САЩ и трети страни за по-нататъшното им предаване в Украйна.

Лидерите на Европейския съюз обещаха през февруари 2023 г. да доставят на Украйна около 1 милион снаряди и ракети в рамките на една година, но през декември ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен признаха, че ЕС няма да може да изпълни това обещание навреме, припомня ТАСС. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че ЕС ще прехвърли на Украйна от февруари 2023 г. до март 2024 г. около 500 хил. артилерийски боеприпаси вместо обещаните 1 милион. На 1 февруари Европейската комисия обяви, че на Украйна ще бъдат доставени нови танкове, хеликоптери, системи за противовъздушна отбрана и 1 милион снаряда до края на 2024 г.

Пакетният законопроект за помощта за Израел, Украйна, както и затягането на мерките за контрол по южната граница на САЩ не мина първото процедурно гласуване в Сената на 7 февруари. Инициативата предвиждаше отпускането на допълнителни бюджетни средства в размер на над 118 млрд. долара. От тях сенаторите предлагаха 60,06 млрд. долара да бъдат изразходвани за подкрепа на Украйна, $14,1 млрд. за помощ на Израел и $20,23 млрд. за осигуряване на сигурността на границата с Мексико.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев