АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗЕМЕДЕЛЦИ БЛОКИРАХА „ДУНАВ МОСТ“ И ЗАПАЛИХА БАЛИ СЪС СЛАМА

Земеделци блокираха „Дунав мост“ и запалиха бали със слама
08.02.2024 / 12:11

Земеделски производители блокираха „Дунав мост“ при Русе и запалиха две бали със слама. Преди това организираха шествие със земеделски машини в района на граничния пункт.

„Протестите продължават. Имаме леки индикации от вчерашната среща в Министерския съвет, че нещата вървят в положителна посока по повод методиката за подпомагане. Но все още нямаме нищо налице, предстоят нови разговори“, каза Милен Коев, председател на Районния съд на фермерите „Дунавско зърно“.

Деан Тодоров, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация коментира, че протестът не иска оставката на министъра на земеделието, защото няма да постигне целите си. „Искаме дългосрочна устойчивост на сектора чрез законодателни промени. Трябва да има и закон за браншовите организации, за да се знае кой кой е в земеделието“, каза Тодоров.

Протестите ще продължат до 14:00 часа днес, като е блокирано и движението по пътя Русе- Бяла на две места.

За пореден ден земеделски производители затвориха заради протест с тежка техника главния път София – Варна на две места в Ловешка област - на п.в. "Абланица" и п.в. "Боаза". Ограничено е и движението на пътя София – Русе при Луковит. Днес блокадата ще продължи с час повече от вчера - до 14:00 часа, като ще се пропускат колоните с автомобили на три пъти по 15 минути, каза за БТА на пътен възел "Абланица" Симеон Симеонов - представител на земеделските производители. Пропускат се линейките и автобусите.

Протестиращите са категорични, че блокадите ще продължат докато се изпълнят исканията им.

По думите на Димитър Мачуганов, земеделски производител от Ловешка област, предложението на правителството е незадоволително. "Затова сме още по пътищата и създаваме дискомфорт на нашите сънародници. Не намираме точната вакса между нашите интереси и възможностите на държавата на този етап. Чакаме да се изпипат предложенията. Склонни сме на отстъпки, но на този етап не сме се доближили най-много във финансовата част."

По думите му бюджетът, който евентуално ще посрещне нуждите на малките и средните стопани като най-нуждаещите се, е около 300 милиона лева. "Никога не е ставало на въпрос за 500 милиона. Живеем в България, знаем си дереджето, даваме си равносметка какви са възможностите на държавата. Не ни е приятно, че сме по-долу от колегите ни от Румъния. За пореден път нашата държава изостава глобално от Румъния и по отношение на развитието си и по отношение на това как се подпомагат секторите", каза още Мачуганов.

Той добави, че са готови на отстъпки, но да бъдат разумни. "Това с доказването кой в какво състояние е, силно ни обиди. При положение, че тази помощ има точен и ясен регламент, който казва да се докаже, че стопаните не са в затруднение, в един момент си измислят някакви рамки, с които да ограничим достъпа до подпомагане. Ние говорим за нанесени щети и пропуснати ползи. Това, че болшинството от колегите фермери се стараят и правят чудеса от храброст, само и само да прикрият загубите, за да не станат изискуеми кредити към банки и към лизинги до голяма степен в момента е срещу нас", коментира още земеделският производител.

На протеста присъстват земеделци от всички сектори от бранша.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев