АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФОН ДЕР ЛАЙЕН: РУСИЯ И ПРОМЕНИТЕ В КЛИМАТА СА ВИНОВНИ ЗА ФЕРМЕРСКИТЕ ПРОТЕСТИ. ПУТИН НЕ РАЗБИРА СТРЕМЕЖА КЪМ СВОБОДА

Урсула фон дер Лайен
06.02.2024 / 17:41

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предложи оттегляне на плана на ЕС за намаляване наполовина на употребата на пестициди, наричайки го "символ на поляризацията", тъй като фермерите протестираха срещу нарастващите разходи и други фактори. Тя призна правото им на протест. По думите й много от тях се чувстват притиснати в ъгъла.

„Фермерите са на първа линия и усещат ефекта от климатичните промени. Сушите и наводненията унищожиха реколтата и заплашват добитъка. Фермерите усещат ефекта от руската война, инфлацията, поскъпването на енергията и торовете. Въпреки това те здраво работят всеки ден, за да произвеждат качествената храна, която ядем. Затова им дължим признателност, благодарности и уважение“, каза председателят на ЕК.

В речта си пред Европарламента в Страсбург, посветен на войната в Украйна Фон дер Лайен обяви, че Путин не може да разбере стремежа към свободата. Евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов пък призова за прекъсване на дипломатическите отношения с Русия.

"ЕС и Украйна показахме, че сме готови да се борим и да платим най-високата цена за това, в което вярваме", каза Фон дер Лайен пред евродепутатите и отбеляза, че инстинктът на Путин е да смазва това, което го плаши.

Инвазията над Украйна преди близо 2 години тя определи като "не само морално, но и стратегически погрешна"

Г-н Путин, вие направихте тази грешка, защото не можете да разберете какво ръководи човешкия дух , когато той е свободен да мисли, мечтае, създава и просперира, защото не можете да понесете да приемете, че стремежът на човека към свобода винаги ще печели! И уважаеми евродепутати, Путин не може да разбере, че ако даде избор на хората, те ще изберат свободата веднъж завинаги.

Фон дер Лайен отбеляза, че досега ЕС е обучил над 40 000 украински войници и е отделил 28 милиарда евро военна подкрепа, увеличавайки производствения капацитет на отбранителната индустрия на ЕС с 40%. Въпреки че ЕС ще достави 1 милион снаряда на Украйна до края на 2024 г., Фон дер Лайен посочи, че "това със сигурност не е достатъчно“ и призова страните членки да ускорят доставката на боеприпаси. Тя добави, че ЕС също така ще интегрира Украйна в някои от отбранителните си програми, "където е необходимо".

"Русия трябва да изпита целия ужас от войната, която започна", каза от своя страна евродепутатът от ЕНП Александър Йорданов и призова за преустановяване на дипломатическите отношения:

"Скоро се навършват не само 2 години от инвазията на Русия в Украйна, но и 10 години от незаконната анексия на Крим и 20 години от отравянето на украинския президент Виктор Юшченко. И 20 години по-късно т.нар. "полезни идиоти" в тази зала би трябвало ясно да видят имперските намерения на Кремълския режим" - така пък евродепутатът от същата група Радан Кънев се обърна към колегите си от крайната левица.

Източници: БНР, Ройтерс, clubz.bg

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев