АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕНКОВ: ВСЕКИ ДЕН НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОТЕСТИ ВОДИ ДО БАВЕНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ФИНАНСОВА ПОДКРЕПА

Денков
06.02.2024 / 17:32

Денков отправи призив към земеделските производители, които днес блокираха десетки пътни артерии да се върнат на масата на преговорите. В изявление пред медиите той покани аграрният сектор на среща утре в 18.00 часа, на която да се подпише меморандум за разбирателство.

Кабинетът излезе днес с още нови предложения към зърнопроизводителите, те да доказват загубите си за миналата година с опростена сметка, а не с данъчна декларация.

Премиерът Денков обяви какви промени в позицията на правителството в преговорите със земеделците могат да се направят:

"Готови сме да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителни субсидии възможно най-скоро. Ако се договорим за такъв опростен вариант за доказване на преки разходи за оперативна дейност, тя ще включва труд, рента, разход за семена, тор препарати и услуги, като средствата ще бъдат отпуснати максимално бързо след получаване на нотификация от Европейската комисия. Повтарям отново - само за стопанствата, които са на загуба през 2023 г.".

Той заяви, че протестите ще забавят плащанията към сектора, които могат да се осигурят.

"Всеки ден, който преминава в протести, забавя реализация на споразумението, забавя момента, в който реално нуждаещите се от помощта могат да я получат. Забавя се и нотификацията на ЕК за новите мерки, които предлагаме", посочи премиерът Николай Денков.

По отношение на предупрежденията на земеделците, че ще разширят протестите, Денков коментира:

"Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак. Това може да стане само с преговори, подписване на меморандум с ясни ангажименти от всяка една от страните и по този начин успокояване на обстановката. Единственото, с което не сме готови, е да подпомагаме печеливши фирми".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев