АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЦВЕТАН ЦЕКОВ: СМЯНАТА НА ЕДИН МИНИСТЪР С ДРУГ НЯМА ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ

Цветан Цеков - производител на ябълки
05.02.2024 / 10:01

"Имаме 18 регионални структури. До 11 часа всяка от структурите ще даде своето становище, за да излезем с решение". Това заяви пред БНР Цветан Цеков - производител на ябълки, един от създателите на Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци", член на Българската аграрна камара, относно представения вчера от правителството пакет от механизми за подпомагане на земеделските производители.

"Все още правим разчетите. Вчера беше финалният разговор, с който получихме предложение. По груби преценки може би ще се доближим до подпомаганията и компенсацията, които получихме по украинската помощ миналата година. За нас не е важна само тази компенсация, но и политиката на министерството, която тепърва трябва да се води, за да не изпадаме в такива състояния", посочи той.

И заяви категорично, че българското земеделие не трябва да е само приоритет на думи, но и на практика:

"От една страна се изливат едни финансови ресурси, обаче те поръват, защото нито бяха целесъобразни, нито бяха в такъв размер, какъвто е необходим, за да бъде подпомогнат един такъв много тежък сектор, и най-вече българската държава нямаше никакви протекционистки политики, в добрия смисъл на думата".

По думите му загубите не са само директни, но и индиректни:

"Украинската и молдовската продукции бяха допуснати безмитно, без каквото и да е спазване на стандарти".

Според него БАБХ не функционира така, както трябва. А те са част от организацията, която държавата трябва да създаде за защита не само за българските производителите, но и за потребителите, напомни Цеков. Той смята, че се допусна твърде много продукция с неизяснен произход. По думите му трябва сериозно преструктуриране и много работа на държавата в тези структури.

Според него една от болестите на българското земеделие е разделението. Един от законите, който сме инициирали е Закон за аграрна камара и за браншово представителство, отбеляза той и добави, че за това трябва политическа воля и смелост.

"Никога не сме имали политически претенции, нито сме искали оставката и смяната на един министър с друг - това няма да реши проблемите. Веднъж завинаги трябва да се разбере, че това земеделие не може да се управлява по друг начин, освен по експертен".

Земеделците очакват и промени в ключови закони, които регламентират дейността им. Някои от тях се правят повече от 20 години заради финансови интереси на определени групи от хора, каза съпредседателят на Националната асоциация на овцевъдите Симеон Караколев.

"Имаме крещяща нужда от промяна", категоричен бе той и изброи необходимите промени.

Днес част от браншовите организации ще застанат през МЗХ с искане за незабавна оставка на министър Кирил Вътев. В същото време други организации ще обявят резултата от вчерашните преговори с правителството.

"Камарата не иска оставка. /.../ Ако утре министърът подаде оставка, кой ще реши всички тези казуси? Има едно технологично време за един нов министър, за да може той да се адаптира. /.../ Имаме спешни казуси, които трябва да се решават сега и веднага", коментира Караколев.

Той добави, че са казали на министъра какви грешки допуска.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев