АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АЛЕКСАНДЪР ЧАЛИ: ПРЕЗ АПРИЛ 2022 Г. ПУТИН НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО, ЗА ДА ПОСТИГНЕ МИР

Александър Чали
29.12.2023 / 19:02

Руският президент Владимир Путин е направил всичко възможно за приключване на войната с мирно споразумение с Украйна през април 2022 г. Това твърди Александър Чали, участвал в преговорите между Москва и Киев с посредничеството на Турция като член на украинската делегация.

Чали разказа какво се е случило в първите седмици от войната по време на реч пред Женевския център за политика на сигурност (GCSP). Бившият заместник-министър на външните работи на Украйна е асоцииран сътрудник във фондацията, финансирана от швейцарското правителство.

"По това време бях в групата на украинските преговарящи. В продължение на почти два месеца, през март и април, обсъждахме с руската делегация възможно споразумение за мирно уреждане на конфликта между Украйна и Русия. Както вероятно си спомняте, подписахме така нареченото "Истанбулско комюнике". И в края на април бяхме много близо до приключване на войната с някакъв вид мирно споразумение. По някаква причина то беше отложено", разкава украинският дипломат.

"Според мен неговото лично решение беше да приеме текста на това комюнике, който беше абсолютно далеч от първоначалното ултимативно предложение на Русия, което те представиха на украинската делегация в Минск. Успяхме да намерим съвсем реален компромис. Путин наистина искаше да постигне мирно споразумение с Украйна. Това е много важно да се помни", каза Чали.

Чали заяви, че „по някаква причина“ Истанбулското комюнике не се трансформира в действителен договор.

Лидерът на украинската делегация, депутатът Дейвид Арахамия, призна в края на ноември, че тогавашният британски премиер Борис Джонсън е пристигнал в Киев и е казал на украинците да не подписват нищо с Русия, а „просто да продължат да се бият“. След това Киев се е отказал от мирния договор с Русия.

Източници: obektivno.bg, frontnews.eu

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев