АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪГ КЕЙСИ ЗА САЩ: ВЪПРОСЪТ НЕ Е ЗА МЕКО ИЛИ ТВЪРДО ПРИЗЕМЯВАНЕ, А КОЛКО ОПУСТОШИТЕЛНО ЩЕ БЪДЕ ТО

Дъг Кейси
29.12.2023 / 12:39

- 2023 г. беше година на важни геополитически събития. Дори за основните медии стана ясно, че войната в Украйна не се развива добре за НАТО. Имаше и нападение на Хамас и израелско нахлуване в Газа. Азербайджан победи Армения, за да си върне отдавна оспорвана територия. Саудитска Арабия приветства Сирия обратно в Арабската лига, прекрати войната в Йемен, възстанови дипломатическите отношения с Иран, присъедини се към страните от БРИКС и разшири икономическите си връзки с Китай. Това са само някои от най-значимите геополитически събития през 2023 г. Какво мислите за геополитическата ситуация и накъде се движат нещата?

- Дъг Кейси: Краят на хегемонията на САЩ над света във всички области става очевиден. Светът се възмущава, че е тормозен и контролиран от Вашингтон. Те осъзнават, че правителството на САЩ е фалирало и живее изцяло от напечатани пари. Армията му е раздута и по-скъпа, отколкото САЩ могат да си позволят.

- Докато е раздута, тя също така се източва, неспособна е да набира нови войници и моряци. Лесно е да се разбере защо това е така. Светът вижда, че САЩ навсякъде се разпалват безсмислени войни. Типът хора, които традиционно се присъединяват към армията, са отвратени. Белите мъже, които винаги са били гръбнакът на армията, са ужасени от това, че са активно дискриминирани.

Хегемонията на САЩ приключва във финансово, икономическо и военно отношение. Това е очевидно, когато видите, че Байдън и Харис (Камала Харис, вицепрезидент на САЩ), двама напълно некомпетентни и неефективни глупаци, са номиналните ръководители на правителството. Да не говорим за всички деградирали и психологически увредени хора в кабинета. Разбира се, никой вече не изпитва никакво уважение към САЩ.

Хегемонията на САЩ от последните сто години е на път да отмине. И тъй като старият ред се променя, ще има сътресения. САЩ ще оставят вакуум, който ще бъде запълнен от други сили.

Всъщност правителството на САЩ е най-голямата опасност за света днес. То не осигурява ред. Като си пъха носа в делата на всички останали навсякъде, то насърчава хаоса. Неговите над 800 бази по света са провокация. Групите самолетоносачи, които се разхождат наоколо, са като патици при съвременните технологии. САЩ са основният източник на риск в света, а не на сигурност.

Военните разходи на САЩ всъщност са само корпоративно благосъстояние за петте големи „отбранителни“ корпорации, които произвеждат оръжия, подходящи за водене на последната война или може би на войната преди последната. Например една ракетна фрегата или разрушител, охраняващ самолетоносач, може да носи 100 зенитни ракети за вертикално изстрелване, всяка от които струва 2 млн. долара. А всяка ракета може да успее да свали само един безпилотен самолет, който е на стойност от едва 10 000 долара. Но какво се случва, когато врагът изстреля 200 безпилотни самолета наведнъж? Има вероятност САЩ да загубят разрушител за 2 млрд. долара, ако не и самолетоносач.

Правителството на САЩ установява, че не само не е харесвано, но и НЕ се ползва с уважението на държавите и хората по целия свят. На тях все повече се гледа като на хартиен тигър. Или като Магьосника от Оз. Когато загубят фактора на страха, играта свършва.

- През 2023 г. САЩ продължават тенденцията на засилване на политическата поляризация. Кои бяха най-значимите събития на политическия фронт в САЩ и какво според вас предстои?

- Дъг Кейси: Нека отново подчертая, че якобинците, които контролират Вашингтон, имат същия психологически състав като предишните (по време на френската революция) революционери.

Тези хора са неспособни да променят мнението си или да се реформират. Мисля, че те ще направят абсолютно всичко, което могат, за да запазят властта си.

Междувременно традиционните американци в червените (репубилкански бел.ред.) щати виждат, че Тръмп е подложен на атаки със законови механизми, за да бъде провалена кампанията му. Те са по-ядосани от всякога, и то основателно. В този момент червените и сините хора (републиканци и демократи) наистина се мразят – и не могат да разговарят помежду си.

Страната е напълно деморализирана, тъй като традиционните ценности са отмити. Сега тя е много нестабилна. Предстоящите избори, АКО действително се проведат такива, ще бъдат не само политическо, но и културно състезание. Културните войни са особено опасни в разгара на финансовия срив и икономическия колапс.

- Прогнозните годишни разходи за лихви по федералния дълг достигат 1 трилион долара за първи път през 2023 г. Американците все още плащат за необузданото обезценяване на валутата по време на истерията на Ковида, тъй като цените на хранителните продукти, застраховките, наемите и повечето други неща продължават да се покачват през 2023 г. Изглежда, че на хоризонта се задава рецесия. Какво мислите за икономическото развитие през 2023 г. и какви са прогнозите ви за следващите месеци?

Като аматьор, който изучава историята, ми се струва, че САЩ се отдалечават от основополагащите принципи, които ги направиха уникални в продължение на повече от сто години. Аз съм на 77 години. През по-голямата част от това време съм наблюдавал това от първа ръка.

Тенденцията се ускорява!

Страната върви към МАЩАБНА криза, защото е загубила философската си основа. Резултатът ще бъде наистина сериозна депресия. Аз я наричам Голямата депресия.

Разделението между имащите, които живеят в многомилионни къщи, и нямащите, които живеят на палатки, не е ново. Новото е, че средната класа обеднява. Това, което е останало от средната класа, е дълбоко задлъжняло – студентски дългове, дългове по кредитни карти, дългове по заеми за коли, ипотечни дългове. И ако нямат късмета да имат къща с ипотечен дълг, те са под наем. А наемите са се повишили толкова бързо, че ако средният човек има непредвиден разход от 500 долара, той не може да го плати.

Това е лошо предзнаменование за потреблението. Идиотски се казва, че американската икономика се крепи на потреблението. Това е идиотско, защото би трябвало да се каже, че тя се крепи на производството. Но аз не съм сигурен, че САЩ вече произвеждат толкова много.

Повечето от хората, които „работят“, основно седят на бюра и подреждат и разбъркват документи. Малцина от тях активно създават истинско богатство.

На всичкото отгоре страната е значително свръхфинансирана.

Пазарът на облигации вече до голяма степен се срина, но може да стане много по-лошо, тъй като лихвените проценти се връщат към нивата, на които бяха в началото на 80-те години и след това.

Очакват се много по-ниски цени на акциите, както поради високите лихвени проценти, така и защото хората няма да потребяват такива огромни количества корпоративна продукция.

Пазарът на недвижими имоти се крепи на основата на дълга. Той може лесно да се срине при повишаване на лихвените проценти. Това вече се наблюдава при офис сградите в цялата страна. И, разбира се, тези офис сгради се финансират от банки. Банките ще се сблъскат с много просрочия по отпуснатите от тях заеми.

В същото време банковият капитал, инвестиран в облигации, е намалял, тъй като цените на облигациите спадат пропорционално на степента на нарастване на лихвените проценти, които от почти нулеви достигнаха 5% или 6%. Ако банките трябваше да оценяват на пазара своите заеми и капиталови инвестиции, повечето от тях вече щяха да са фалирали.

- Може ли правителството да премахне всички тези проблеми, като напечата още пари? Предполагам.

Но в един момент много скоро доларът ще загуби стойността си много бързо; с него ще се постъпва като с горещ картоф. Те са хванати между чука и наковалнята.

- Тази година видяхме, че цената на златото достигна рекордно високи стойности, уранът достигна 81,25 долара за паунд, а биткойнът поскъпна повече от два пъти с навлизането си в нов бичи пазар. В същото време S&P 500 е нараснал с около 21% от началото на годината до момента. Какво мислите за това, което се случи на финансовите пазари през 2023 г., и какво може да последва?

- За съжаление централната банка на САЩ- Фед, има гигантско влияние върху пазарите.

Те могат да прилагат „количествени улеснения“, което означава печатане на пари – и „количествено затягане“, което означава намаляване на парите и изкуствено повишаване на лихвените проценти.

Те разполагат с много стотици доктори по икономика, но всички те работят на базата на фалшиви кейнсиански теории за функционирането на света. Последиците от изграждането на икономическа система върху основата на книжни пари и гигантски дългове са потенциално катастрофални.

На този етап икономиката е на ръба на бръснача. Ако натиснат бутона за печатане и го задържат твърде дълго, може да изпаднев в невероятна инфлация. И обратно, за да овладеят инфлацията, те могат да повишат лихвените проценти и да свият паричното предлагане, което може да предизвика кредитен колапс от типа на 1929 г.

В този момент се намираме между Сцила и Харибда. И аз не вярвам, че става въпрос за меко или твърдо приземяване. Въпросът е колко опустошително ще бъде приземяването.

Надявам се, че ще успеят да изтръгнат още един цикъл от всичко което бе доскоро, защото аз лично предпочитам добрите времена преди лошите, дори и да са изкуствено създадени добри времена, защото лошите времена ще бъдат съвсем реални.

* * *

Прогнозите на писателя – икономист Дъг Кейси помогнаха на инвеститорите да се подготвят и да спечелят от: 1) фалита на S&L през 80-те и 90-те години, 2) срива на технологичните акции през 2001 г., 3) финансовата криза от 2008 г., 4) а сега… Дъг бие тревога за катастрофално събитие. Според него то може да се случи скоро.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев