АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АВСТРИЯ: ПРЕГОВОРИТЕ ЗА "ВЪЗДУШЕН ШЕНГЕН’’ ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ СА ПРИКЛЮЧИЛИ

Австрия: Преговорите за "въздушен Шенген’’ за България не са приключили
29.12.2023 / 08:36

Все още нямаме официален отговор от Виена за Шенген, преговорите продължават.

„След разговорите между министрите на вътрешните работи в средата на декември, в момента продължават преговорите за "въздушен Шенген’’ за България и Румъния. Заедно с други условия, на масата са поставени и австрийските - увеличаване на операциите на Frontex в България и финансиране от Европейската комисия за стабилна защита на външните граници, засилване на контрола по сухопътните граници, приемане на търсещи убежище лица, особено от Афганистан и Сирия, от страна на Румъния и България.“, това обявиха пред бТВ от австрийското министерство на вътрешните работи.

"Франс прес" също потвърждава, че по повод на реакциите на правителствата на България и на Румъния за предстоящото частично присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство министерството на вътрешните работи на Австрия е излязло с изявление, според което преговорите за "въздушен Шенген" със София и Букурещ продължават.

В цитирания от агенция "Франс прес" текст няма потвърждение на новината за постигнато политическо споразумение. Освен това се отбелязва и че в момента не се водят преговори за отваряне и на сухопътните шенгенски граници за България и за Румъния.

МВР на Австрия настоява да бъдат усилени проверките на външните граници на Евросъюза и двете балкански членки да приемат на своя територия търсещи убежище - особено граждани на Афганистан и Сирия.

"Въздушен Шенген" означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да трябва да летят до Европа през чуждестранните терминали. Паспортите им ще бъдат проверявани от авиокомпаниите на изхода. В момента не се водят преговори за присъединяване към "сухопътен Шенген", за което няма дата.

По обяд премиерът Николай Денков заяви по време на последното заседание на Министерския съвет, че е постигнато “принципно съгласие” с Австрия за море и въздух. На брифинг след това Мария Габриел уточни че това ще стане в края на март. Официалното потвърждение от Виена се очаква в следващите часове, като не е изключено в него да се посочи и датата, на която България ще се присъедини пълноправно - и по суша, към Шенген.

АФП също коментира, че за Австрия преговорите за частично разширяване на европейското Шенгенско пространство към Румъния и България все още продължават.

Шенгенското пространство е създадено през 1985 г. и включва 23 от 27-те държави членки на ЕС, както и Швейцария, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн.

Източник: бТВ, БНР, "24 часа"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев