АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИНИСТЪР СТОЯНОВ ЗА КОРАБА НА ДОМУСЧИЕВИ: НА БОРДА НА "ВЕРИЛА" Е ИМАЛО ОКОЛО 500 КГ КОКАИН И 17 БЪЛГАРИ В ЕКИПАЖА

Калин Стоянов
22.12.2023 / 09:01

На борда на плаващия под малтийски флаг кораб "Верила" (собственост на Параходство „Български морски флот“ (БМФ) на Кирил и Георги Домусчиеви - бел. "Гласове), митническите власти в Ирландия са открили около 500 кг. кокаин на стойност близо 20 млн. евро, а екипажът се състои от 17 български граждани и един украинец. Това съобщи на пресконференция в Министерския съвет вътрешният министър Калин Стоянов като посочи, че с тази информация разполага ведомството.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел обясни, че от МВнР са поискали информация за всичко по случая, но не разполагат с достатъчно данни, тъй като тече разследване.

Министър Стоянов посочи, че членовете на екипажа са задържани, а от българска страна е поискано потвърждение на информацията за тях.

"Има много активна комуникация на международно ниво. Различни са пътищата на кокаина, в момента се анализира това, което ние имаме като информация по случая до момента. Правим анализ за нас и евентуално ще изведем изводи какво точно се случва в световен мащаб за транспорта на наркотични вещества", коментира министър Стоянов.

На 20 декември Александър Калчев, директор на Параходство "Български морски флот", потвърди за Нова телевизия, че дружеството е собственик на морския съд и че той е обект на проверка по подозрение за трафик на наркотици.

Първоначално, на 20 декември, бе съобщено за поне 300 кг кокаин, за който се предполага, че е с високо качество, които са били открити в бала. Тя е била допълнена с помощно средство, което ѝ позволява да плава на повърхността, както и е прикрепен GPS маяк. Това е известен метод за доставяне на дрога, като балата се хвърля зад борда, а друг кораб или катер я открива по сигнала и я прибира.

Изданието The Irish Sun съобщи по-рано днес, че водещата хипотеза е, че корумпиран пристанищен служител е поставил кокаина на борда, а зад операцията стоят базирани в Канада ирландски престъпни среди. Според изданието органите за борба с наркотрафика и организираната престъпност са проследявали "съмнителните движения" на кораба между Канада и Южна Америка през последните седмици.

БМФ не разполага с информация от ирландските власти за задържания „Верила“

Към настоящия момент „Параходство Български морски флот“ АД не разполага с информация от ирландските власти за задържания кораб „Верила“, е посочено в официална позиция на компанията, разпространена до медиите във Варна.

От дружеството съобщават, че единствено е известно, че се провежда специализирана полицейска акция по претърсване на кораба заради съмнения за участието му в наркотрафик.

„Ако това бъде доказано по съответния надлежен ред, ще бъде тежко престъпление и същевременно грубо погазване на ценностите, вътрешните правила, политики и процедури на „Параходство Български морски флот“ АД, което е дружество със 131-годишна история и с безупречна репутация в международното търговско корабоплаване“, е посочено в съобщението на компанията.

Ръководството на фирмата уверява, че ще окаже пълно съдействие на всички компетентни власти и органи за разкриване на обективната истина, като се надява по отношение на виновните лица да бъде приложена цялата строгост на закона и те да изтърпят съответните наложени им наказания.

Източници: "Дневник", "24 часа"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев