АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОРБАН: ЗАБРАНАТА ПОРОШЕНКО ДА СЕ СРЕЩНЕ С МЕН ПОВДИГА ВЪПРОСИ ЗА АМБИЦИИТЕ НА КИЕВ ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС

Виктор Орбан
21.12.2023 / 18:15

"Възниква въпросът, ако среща между украински гражданин и унгарски премиер е риск за националната сигурност, как тогава те искат да станат членове на ЕС", каза унгарският министър-председател.

Решението на Украйна да не позволи на бившия президент Петро Порошенко да пресече границата, за да се срещне с премиера на Унгария Виктор Орбан по-рано този месец повдига въпроси за амбициите на Киев за членство в Европейския съюз. Това заяви днес Орбан, цитиран от Ройтерс.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви на 2 декември, че е попречила на Порошенко да излезе от Украйна с мотива, че Русия планира да използва планираната среща с Орбан, за да навреди на украинските интереси.

Политическата партия на Порошенко, "Европейска солидарност", каза, че бившият украински президент е планирал само срещи в Полша и САЩ, и предупреди СБУ да не се меси в политиката. От канцеларията на Орбан тогава не коментираха случая.

Само че днес, когато беше попитан директно за украинското решение, Орбан заяви, че фактът, че украинците са въвели специални правила по време на война, "е приемлив".

"Възниква обаче въпросът, ако среща между украински гражданин и унгарски министър-председател е риск за националната сигурност, как тогава те искат да станат членове на ЕС? Нека обаче оставим това за по-късно", каза унгарският премиер.

СБУ заяви, че Порошенко е планирал да се срещне с Орбан, който поддържа връзки с руския президент Владимир Путин.

На въпрос за последните му разговори с Путин в Пекин през октомври, Орбан заяви: "Намерих за естествено, че след като сме в Пекин, трябва да се срещнем", каза Орбан. Той добави, че сам е щял да инициира среща, ако Русия не го е била направила.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев