АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛОВАШКИЯТ ПРЕМИЕР: ЕВРОПЕЙСКАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА СЕ ОКАЗВА НА ЧЕРНИЯ ПАЗАР

Роберт Фицо
21.12.2023 / 10:07

Значителна част от помощта, която се предоставя на Украйна, се озовава на черния пазар. Това съобщи премиерът на Словакия Роберт Фицо.

„Няма да озвучавам цифрата, за която говорим в рамките на Европейския съвет, но това е огромен дял от общата помощ, която се предоставя на черния пазар, в пипалата на организираната престъпност в Украйна“, каза премиерът, цитиран от EurAsia Daily.

Той припомни също, че планира да се срещне с колегата си от Украйна в края на януари.

„Срещата ще бъде на словашко-украинската граница, защото не виждам причина да пътувам до Украйна сега… Готов съм да говоря с украинския премиер за това от какво наистина се нуждае Украйна, защото ако им дадем две-три системи за разминиране, тогава не мога да си представя, че ще бъдат откраднати или ще се озоват някъде на черния пазар“, каза Фицо.

В същото време политикът подчерта, че за да може страната му да предостави хуманитарна помощ на Украйна, е необходимо да се изготвят конкретни списъци, в които ще се посочат имената на украинските градове и села, нуждаещи се от подкрепа.

„Например, този регион се нуждае от пет генератора, а този се нуждае от мобилни отоплителни системи“, обясни той.

По-рано Словакия предостави различна помощ на Киев, включително военна. Ситуацията се промени с идването на власт на правителството на Роберт Фицо. Сега Братислава отказва да изпрати оръжие в Киев и заявява готовността си да помогне само в хуманитарната сфера.

obektivno.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев