АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД КАТО МАХНАХА И ПОСЛЕДНАТА ФИГУРА: СЪДЪТ СПРЯ ДЕМОНТАЖА НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Административният съд София
19.12.2023 / 17:21

Административният съд в София разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на Паметника на Съветската армия. Решението, обаче, излиза, след като беше премахната и последната част от скулптурите, съобщава БНТ.

Съдът съобщава, че демонтажът не се извършва в изпълнение на представен административен акт или на закона.

Искането за спиране на дейностите е внесено от ПП "Възраждане".

Като мотиви съдът посочва, че не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно, какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта, кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава.

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на София в тридневен срок от издаването му. Разпореждането подлежи на незабавно изпълнение от органите на полицията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев