АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРТИЯТА НА ВУЧИЧ С РАЗГРОМЯВАЩА ПОБЕДА И АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО В СРЪБСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Александър Вучич
19.12.2023 / 12:04

Управляващата в Сърбия Сръбска прогресивна партия (СПП), оглавявана до неотдавна от президента Александър Вучич, постигна разгромяваща победа на предсрочните избори в неделя.

СПП получи подкрепата на 47% от гражданите и ще има абсолютно мнозинство в парламента - ще разполага със 128 депутати в 250-местната Скупщина, или осем народни представители повече в сравнение с досегашния парламент.

Втора, но с двойно по-нисък резултат, е опозиционната коалиция “Сърбия срещу насилието”, за която гласуваха 23%.

Трета се класира социалистическата партия (СПС) - коалиционен партньор на СПП във властта досега, която отбеляза много слаб резултат - около 6,7%, което є отрежда 18 места в Скупщината. На предишните избори през април миналата година формацията имаше почти 12% подкрепа и 31 депутати. Заради резултатите лидерът на социалистите Ивица Дачич обяви, че е готов да се раздели с поста. “Този резултат за нас е незадоволителен и аз ще обсъдя със СПС какво е най-добро за партията. Мисля, че е необходимо да се намери нов лидер на Социалистическата партия на Сърбия”, каза Дачич.

Същевременно Вучич приветства представянето на партията си на вота. “Това е абсолютна победа и ме прави щастлив”, каза президентът след обявяването на първоначалните резултати. “Моята работа бе да направя всичко по силите си, за да осигуря абсолютно мнозинство”, посочи Вучич пред свои привърженици.

До предсрочните избори в неделя се стигна по настояване на опозицията, след протести в цяла Сърбия, предизвикани от двете масови стрелби през май. Тогава в училище в Белград тийнейджър застреля девет ученици и охранител. Ден по-късно млад мъж откри огън по хора в село близо до Белград, като уби осем души.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев