АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛАВРОВ: ЗАПАДЪТ ТЪРСИ НАЧИН ДА ДАДЕ КРАТКА ПОЧИВКА НА УКРАЙНА, А НЕ ДА ПОСТИГНЕ МИР

 Сергей Лавров
18.12.2023 / 19:47

Западните лидери, говорейки за необходимостта от преговори за Украйна, по същество предлагат пауза във военните действия, за да дадат на Киев възможност да си отдъхне, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за предаването "Голямата игра" по Първи канал. Според него известна промяна в публичната им реторика не означава, че те са готови да променят политиката си спрямо Русия.

В интервю за предаването "Голямата игра" на Първи канал Лавров припомни, че по време на посещението си в Ню Йорк през април се е срещнал там с група американски политически анализатори, сред които са били председателят на Съвета за международни отношения Ричард Хаас и друг високопоставен служител на Съвета - Чарлз Купчан.

"Има само една промяна и аз чух тази позиция още през пролетта, когато бях в Ню Йорк. Там председателствахме Съвета за сигурност на ООН и се срещнах с група политолози, сред които Ричард Хаас, Чарлз Купчин. По някаква причина тогава всички решиха, че тази среща е била тайна, сякаш този контакт е бил използван като канал, нищо подобно, редовно се срещах с политолози, когато бях в Ню Йорк. Този път също поисках това и те се съгласиха. Тогава Ричард Хаас и 5-6 души около него ми споделиха тази идея: "да, вероятно трябва да сключим мир (с Украйна) сега, защото нито една от страните не може да спечели".

Лавров допълни, че според американските политолози Русия и Украйна трябва "да сключат мир за някакъв период, да се споразумеят за този период, да оставят всичко така, както е, и след известно време да възобновят военните действия".

"Те не се притесняваха да кажат, че Украйна се нуждае от време, за да възстанови своите запаси от военно оборудване, ракети и другите материали за водене на война. Това беше през април. Сега западните лидери открито говорят за това, предлагайки точно това. И ясно заявяват, че това няма да бъде край на конфликта, а пауза, подобна на тази, от която Западът се нуждаеше при споразуменията от Минск.

"Същата тактика сега се промъква в разговорите, които водят нашите западни колеги, но те не ги водят с нас, а през медиите", каза министърът.

Лавров каза, че такива предложения се чуват и по официални канали: "И то по сериозен начин - имаше няколко призива. На срещата (на шефовете на руското и американското разузнаване) Наришкин-Бърнс в Турция не прозвуча нищо ново. Промяната на разказа не променя същността на западната политика. Те все още смятат Русия за противник, за заплаха", заключи Лавров.

Източник: ТАСС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев