АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНСКИ ФЕРМЕРИ ВЛЯЗОХА В БЕРЛИН С ТРАКТОРИТЕ СИ

Германски фермери влязоха в Берлин с тракторите си
18.12.2023 / 19:23

Фермери от цяла Германия вкараха тракторите си в центъра на Берлин, за да протестират срещу планираните бюджетни съкращения, които ще ги засегнат, съобщи „Евронюз“.

Дори член на управляващата коалиция протестира срещу промените.

Подобни протести имаше и в други европейски страни, като Нидерландия, тъй като правителствата се стремят да намалят емисиите на парникови газове от селското стопанство.

Протестът е срещу плана на правителството да премахне данъчните привилегии и субсидиите, от които земеделските производители се възползват в момента. Правителството твърди, че мерките ще помогнат за опазването на климата.

Според плановете земеделските производители вече няма да получават данъчни облекчения за дизеловото гориво, което използват в земеделието, нито освобождаване от данък върху автомобилите за селскостопанските превозни средства.

Правителствената коалиция, съставена от социалдемократите (СДП), свободните демократи (СвДП) и зелените, обяви бюджетните съкращения миналата седмица.

СвДП заяви, че ще наложи вето на плановете за премахване на данъчните облекчения, което сигнализира за пукнатини в коалиционното споразумение.

"Парламентарната група на СвДП не смята за приемлива тежестjd върху селскостопанските предприятия", заяви лидерът на парламентарната група на СвДП Кристиан Дюр.

"Твърде често се говори за субсидии, които уж вредят на климата, без да се разглеждат социалните и икономическите последици от премахването им", добави той.

"Преди всичко нашите земеделски производители се нуждаят от справедливи конкурентни условия в сравнение с другите европейски държави", каза Дюр. "Точно това ще бъде застрашено, ако плановете бъдат осъществени."

Дори министърът на земеделието Джем Йоздемир протестира. Той заяви, че земеделските производители "нямат алтернатива" на дизеловото гориво.

"Не се противопоставям на това, че трябва да пестим, но това трябва да стане по начин, по който да вземем хората със себе си - а земеделските производители са тези, които ни снабдяват с храна", каза Йоздемир. "Тези съкращения натоварват сектора."

Вицеканцлерът Роберт Хабек, член на Зелената партия на Йоздемир, предупреди да не се разнищва бюджетното споразумение от миналата седмица и заяви, че всеки, който иска да отмени планираните съкращения, трябва да измисли приемлив за всички начин за финансиране на това.

Министерството на икономиката на Хабек е изправено пред критики от страна на управляващата коалиция заради друг аспект на бюджетното споразумение - внезапното прекратяване на субсидиите за закупуване на нови електрически автомобили, които първоначално трябваше да останат в сила до края на следващата година.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев