АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН НАРЕЧЕ "ГЛУПОСТИ" ДУМИТЕ НА БАЙДЪН, ЧЕ РУСИЯ МОЖЕ ДА АТАКУВА НАТО

Президентът на РФ Владимир Путин
18.12.2023 / 10:01

Руският президент Владимир Путин нарече изявленията на американския лидер Джо Байдън, че Москва уж може да атакува НАТО "глупости" и фигура на речта, съобщава ТАСС.

"Това са пълни глупости. Мисля, че президентът Байдън разбира това, това е просто фигура на речта, за да оправдае погрешната си политика в руското направление", подчерта Путин в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин" на телевизионния канал "Россия-1", отговаряйки на въпроси на водещия Павел Зарубин.

Руският лидер е убеден, че тази позиция на Вашингтон е погрешна, тъй като едва ли САЩ, имайки предвид перспективите за глобално развитие, „са толкова заинтересовани, колкото си мислеха преди 20 години и както публично заявяват, да нанесат стратегическо поражение на Русия“. „Не смятам, че това е в националните интереси на самите Съединени щати“, отбеляза руският президент.

Вашингтон ще трябва да се съобразява с Москва, заяви Путин. „Те ще трябва да намерят общ език с нас, защото ще трябва да се съобразяват с нас“, каза президентът, отговаряйки на въпроса как да взаимодействат със САЩ, когато от всички страни се хвърлят обвинения към Русия.

„Цялата организация на НАТО не може да не разбира, че Русия няма причина, никакъв интерес – нито геополитически интерес, нито икономически, нито политически, нито военен – да воюва със страните от НАТО“, каза Путин. Той увери, че Москва и страните от НАТО „нямат никакви териториални претенции една към друга“, а също така „нямат желание да развалят отношенията с тях". Руският президент увери, че Москва е заинтересована от развитие на отношенията със страните от НАТО.

Западните държави, смятайки, че такава голяма Русия не е нужна, искат да я разделят и подчинят, смята обаче Путин. "Реалността е такава, а по-късно аз абсолютно на 100 процента се убедих в това, че след разпадането на Съветския съюз (западните политици) вярваха, че трябва малко да потърпят, сега напълно ще сринат Русия“, каза той. Путин добави, че такава достатъчно голяма държава по европейските стандарти - с най-голямата територия в света и доста голям брой жители в сравнение с други европейски страни - "като цяло не е необходима". „По-добре е, както предложи известен политически деец в Съединените щати (Збигнев Бжежински), да я разделим на пет части и отделно да подчиним тези части и да използваме ресурси“, припомни той старите антируски идеи.

Путин подчерта, че тези идеи са били предложени въз основа на това, че всички поотделно "няма да имат самостоятелна тежест, самостоятелен глас и няма да могат да защитават националните си интереси така, както го прави единната руска държава". "Едва по-късно осъзнах това, а първоначалният подходбеше доста наивен", призна Путин.

Владимир Путин призна, че наивността е била характерна за него през 2000-те години, въпреки работата му в разузнаването и на държавни длъжности. "Ще ви го кажа искрено. Въпреки факта, че работих почти 20 години в службите за сигурност и външното разузнаване на Съветския съюз, въпреки факта, че по-късно бях заместник-кмет на Санкт Петербург, директор на ФСБ, секретар на Съвета за сигурност и дори председател на правителството в началния етап“, каза той. Путин добави, че през 2000-те години е бил склонен да отдаде тенденцията към конфронтация с Русия на инерцията на западното мислене. "И все пак имах наивна представа, че целият свят - и най-вече (...) така нареченият цивилизован свят, разбира какво се е случило с Русия, че тя е напълно различна страна, че вече няма никакви идеологически конфронтация. А това означава, че няма основа за конфронтация и ако се случи нещо негативно в политиката на западните държави и по отношение на Русия - в частност подкрепата за сепаратизма и тероризма на руска територия беше очевидна - аз като директор на ФСБ , видях това, но аз наивно вярвах, че това е просто инерция на мислене и действие“, каза руският държавен глава.

Той добави, че преди е вярвал, че Западът „е свикнал да воюва със Съветския съюз и продължава (да го прави)“. "В специалните служби, медиите, има някаква средна класа в политическите елити, които са свикнали да воюват със Съветския съюз. Те имат специалисти по борбата срещу Съветския съюз, те няма накъде да ходят, действат според правилата и това е. Така че си помислих, че това е свързано с инерцията“, поясни Путин, като подчерта, че това е била неговата „наивна представа за реалностите“.

Източник: ТАСС

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев