АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТКРИХА БЮСТ-ПАМЕТНИК НА ХРИСТОВ БОТЕВ В С. САМУИЛОВО

Откриха бюст-паметник на Христов Ботев в с. Самуилово
14.12.2023 / 15:20

Пореден жест на почит към делото на Христо Ботев засвидетелстваха днес в ОУ „Христо Ботев“ в село Самуилово. На специална церемония в двора на школото беше открит бюст-паметник на поета-революционер. Събитието е част от честванията по повод 150-ата годишнина от създаването на училището. Директорът Елена Папалезова не скри вълнението си. Тя благодари на дарителите и всички, които са помогнали за поставянето на паметника.

„Не съм си и мечтала, че някой ден в нашето малко, скромно, селско училище ще има паметник. Това обаче вече е факт. Още повече, че паметникът е на нашия патрон“, отбеляза Папалезова.

Зам.кметът Пепа Чиликова поднесе цветя пред бюст-паметника на Ботев и прочете поздравителен адрес от името на кмета на Сливен Стефан Радев.

„С откриването на бюст-паметника на Христо Ботев искам да се обърна към възпитаниците на училището – следвайте заветите на тази ярка за България личност, отстоявайте себе си и мечтайте! Трупайте знания и градете свободното си бъдеще! На Вас, скъпи учители, благодаря за всеотдайната грижа за децата и това, че им разкривате нови светове, към които ги води пътят на знанието!“, пише Радев.

Автор на скулптурата е Йорданка Янкова, която е бивш възпитаник на ОУ „Христо Ботев“. Тя е създала паметника с помощта на нейния баща Данчо Янков. Младият творец сподели, че вдъхновението е дошло от историята и обичта към училището. В него Йорданка се е учила от първи до седми клас.

„Пожелавам на тези ученици, които сега учат тук и които тепърва ще учат, да не спират да мечтаят и да се развиват. Успехът идва с много упоритост“, категорична е тя.

Събитието завърши с кратък рецитал от стихове на поета, изнесен от ученици от ОУ „Христо Ботев“ и почетен караул на клуб „Традиция“.

Пресслужба на община Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев