АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПАРЛАМЕНТЪТ ГЛАСУВА БЮДЖЕТИТЕ НА НЗОК И ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ ЗА 2024 Г.

Народно събрание
14.12.2023 / 08:53

Парламентът ще приеме окончателно на бюджета на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за догодина.

Бюджетът на Здравната каса за следващата година ще е над 8 млрд. лв. Здравноосигурителните приходи са с ръст от над 1 милиард спрямо миналага година. С 20% се повишават средствата за извънболнична помощ, с толкова скачат и парите за дентални услуги. Депутатите от Ресорната бюджетна комисия решиха да отпуснат още 3 млн. лв. за зъбни протези. Увеличава се броят на изследванията за рак на гърдата и маточната шийка при жени над 45 години и за рак на простатата при мъжете над 60. Фондът ще заплаща и ехография на щитовидната жлеза веднъж годишно за жени, навършили 45.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще е в размер на малко над 24,3 млрд. лева държавата ще събере осигуровки за почти 13 млрд. лв. Размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст ще е 780 лв. ПРедложеният минимален месечен размер на осигурителния доход, предложен от МФ – 933 лв., беше отхвърлен от ресорната комисия. Минималният размер на пенсията за стаж и възраст от 1 януари ще бъде 523 лв, а от 1 юли – 580.

Вчера от БСП внесоха искане за изслушване на министъра на културата заради демонтирането на Паметника на Съветската армия. Социалистите искат отговори и от министъра на регионалното развитие и директора на Агенцията за метрологичен и технически надзор. Няма яснота обаче дали това изслушване ще бъде включено в дневния ред.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев