АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

"ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ТЪРПИМ! НА ДЪНОТО СМЕ!": СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ ПРОТЕСТИРАХА ЗА ДОСТОЙНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ

"Повече няма да търпим! На дъното сме!": Социалните работници протестират за достойни възнагражден
12.12.2023 / 15:49

Пореден протест с искане за по-високи заплати, които да залегнат в бюджета за 2024-а година – този път на социалните работници. Те излязоха на едночасова предупредителна стачка в дирекциите за социално подпомагане в София и в цялата страна, организирана от Синдиката на административните служители „Подкрепа“. Основното искане е за 30 процента увеличение на разходите за заплати за следващата година.

Предоставяне на социални помощи и на семейни помощи за деца, включително тези за отопление, поддържане на регистрите на децата за осиновяване, извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания – това са само част от многото ангажименти на работещите в Агенцията за социално подпомагане. С протестни ленти с надпис „Няма да мълчим, няма да търпим“ и с плакати „И за нас има инфлация“ те излязоха на едночасова предупредителна стачка, за да поискат достойна оценка и по-добри условия на труд:

"Тези ниски заплати са от години. В моята практика от 14 години заплащането се е увеличавало веднъж. То е просто смешно. Не е нормално да ходим на адреси, да работим с хора с психични увреждания, с болни и никой да не обръща внимание. Нямаме никаква сигурност и охрана. Налитат на бой".

"Инфлацията е голяма. Ние също сме граждани на Републиката - пазаруваме и си гледаме семействата. Това пренебрежение, с което се отнасят към нас, е престъпно".

"Свикнали сме на постна пица, но повече няма да търпим. На дъното сме! Дано ни чуят!“

Организатор на едночасовата стачка е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“. Лидерът на синдиката Кремена Атанасова е категорична, че възнагражденията в Агенцията за социално подпомагане са обидни:

"Исканията са основно за повишаване на възнагражденията – конкретно 30% увеличение в перо „Разходи за персонал“ на агенция „Социално подпомагане“. Не по-малко важно е средствата да бъдат разпределени справедливо.

Останалите искания са свързани с нормативни промени – в средствата за работно облекло, осигуряване на средства за очила, както и промяна в класификатори на длъжностите в държавната администрация.

Около 4600 души работят в цялата страна в системата. Възнагражденията са различни, но социалните работни получават обидни – 1100 – 1300 лева.

Това не е просто професия. Те се чувстват длъжни да изпълняват своите задължения, въпреки унижението, на което ги подлага държавата. На тях разчитат най-уязвимите групи от обществото".

Остава надеждата на протестиращите, че гласът им ще бъде чут точно сега – когато се приема държавния бюджет за 2024-а година. За да не се шегуват помежду си, че заплатите им са почти колкото помощите на част от хората, които обслужват. И за да идват на работа и млади хора, защото работа в системата има много…

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев