АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОМИСИЯТА ПО КОНСТИТУЦИОННИТЕ ВЪПРОСИ ЩЕ ЗАСЕДАВА ИЗВЪНРЕДНО В СЪБОТА

Радомир Чолаков Снимка: БГНЕС
12.12.2023 / 15:40

Парламентарната комисия по конституционните въпроси ще заседава извънредно в събота, за да приеме на второ четене промените в основния закон. Ако тогава депутатите не успеят да приключат с текстовете, ще заседават и в неделя.

Срокът за предложения за промени в Конституцията между първо и второ четене изтича в петък в 18.00 часа. Заради заявката измененията да бъдат гласувани преди коледната ваканция на депутатите, а предстои и да се гласува окончателно и Държавният бюджет, председателят на Конституционната комисия Радомир Чолаков ще я свика в събота, а ако се наложи - и в неделя, за да бъдат приети поправките:

"И понеже волята на ръководствата на политическите сили е измененията на Конституцията да бъдат гласувани до Коледа и понеже трябва да се гласува и Бюджет и програмата става много сгъстена, искам да ви информирам още от сега, че ще свикам Комисията в събота, в 13.30".

Несъгласни с предложенията бяха от "Продължаваме промяната-Демократична България".

Никола Минчев смята, че е необходимо повече време, за да може всички да се запознаят с текстовете:

"Поне малко време, в което обществеността да прегледа предложенията, които ще бъдат внесени, и да даде някаква обратна връзка, която ние да имаме предвид, когато разглеждаме вече законопроекта на второ четене в Комисията".

Минчев заяви, че няма сериозни спорове по текстовете, които в момента се оформят, но пък смята, че те ще бъдат атакувани в Конституционния съд:

"При всички положения в частта, в която ограничаваме правомощията на президента, ми се струва съвсем очаквано президентът да сезира Конституционния съд. В това няма нищо странно, така, че тези промени ще бъдат подложени на конституционен тест. Оттам нататък в частта "съдебна власт" вече по-скоро опозицията ми се струва, че може да сезира Конституционния съд и то на принципа ако може да саботира това, което прави мнозинството, не на друг".

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев