АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СВИЛЕНСКИ И ДРУГИ ДЕПУТАТИ ОТ БСП СА ПОСТРАДАЛИ ПРИ КОНФЛИКТ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

Георги Свиленски
12.12.2023 / 15:25

Депутатът от БСП Георги Свиленски е пострадал при конфликт пред Паметника на Съветската армия. Пострадали са и други депутати от БСП.

"Зам.-областният управител беше от вътрешната страна на оградата, полицията ни оказа съдействие да влезем, но на входа той каза, че нямаме право да влизаме, само той има достъп, необяснимо той като какъв има достъп, при положение, че беше облечен с костюм, а там нали казват, че е опасно", коментира Георги Свиленски.

"Засилвайки се от 3-4 метра в присъствието на всички комисари, на полиция, на общинска полиция той се хвърли върху оградата, която се стовари върху мен, травмата не е сериозна, лека телесна повреда, подал съм жалба в полицията", добави той.

"Недопустими неща се случват пред Паметника на Съветската армия. Човек от областната управа е бутнал оградата умишлено и силово върху Георги Свиленски, той е с разрязана ръка", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Абсурдно и недопустимо, коментира тя. По думите ѝ свободата на изразяване, свободата на протест – всичко е потъпкано.

Всеки един паметник е частица от историята на България. Разрушавайки паметници, рушите историята на България, заяви лидерът на БСП. Тя посочи, че са за това всички паметници да се запазят, да се изучава историята такава, каквато е била.

Обръщам се към ГЕРБ-СДС и към „Продължаваме промяната-Демократична България“, защото в момента областният управител е техен, мнозинството в София е тяхно - това са органите, които предприеха тези стъпки за премахване на част от историята на България: „Спрете!“, каза Корнелия Нинова. Такова разделение, такава омраза, такава агресия, която стигна до това днес да се бият хора, е ваша вина, коментира тя. Спрете с това, пазете историята каквато и да е тя, оценявайте я, давайте си мнението, но не рушете паметници, които са част от историята на България, призова още лидерът на БСП.

"Тук сме седнали да търсим възможно решение за правовата държава и за обединението на нацията и на мнозинството, а в момента пред Паметника на Съветската армия бият депутати" , коментира Нинова по време на среща в парламента с народни представители от 7-ото Велико Народно събрание, подписали действащата Конституция, относно приетите на първо четене промени в основния закон.

Нинова посочи, че депутати от „БСП за България“ се намират в болница в момента.

Всеки паметник е частица от историята на България и, заличавайки един, заличаваш частица от историята, коментира тя. По думите й демокрация, правова държава, изразяване на свободно мнение приключват с бой на народни представители и в болница.

От УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" уточниха, че раната на Свиленски е обработена и той е освободен.

Припомняме, че тази сутрин започна демонтаж на фигури от паметника на Съветската армия. Около монумента има кранове, полиция и коли на жандармерията. Областният управител на София - град Вяра Тодева обясни, че от 70 години паметникът не е ремонтиран. Възложено е обследване, което показа, че той е опасен и има сериозни пукнатини във фигурите.

Предвидено е демонтажът да бъде извършен в рамките на 59 дни, но областният управител на София - град очаква да приключи и по-рано.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев