АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. КИРОВ: ДОСТА ОТ ПРОМЕНИТЕ В КОНСТИТУЦИЯТА СА ПРОБЛЕМНИ, МОЖЕ ДА СЕ БЛОКИРА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Проф. Пламен Киров
12.12.2023 / 11:28

Дали настоящият парламент е компетентен да извърши тези промени или за това е необходимо свикването на ВНС. Това е първият спор, който може да бъде поставен пред Конституционен съд, каза преподавателят по конституционно право

Има доста проблемни моменти в текста за промени в Конституцията, който беше гласуван на първо четене. Надявам се с общи усилия да бъдат изяснени, ако не ще се наложи Конституционният съд да ги изяснява. Това каза в студиото на “Денят започва” проф. Пламен Киров – преподавател по конституционно право.

Немалко бяха и аргументите, че част от текстовете, които се предлагат, е спорно доколко не са в компетентността на Велико народно събрание и най-вероятно този спор ще бъде поставен пред компетентността на Конституционния съд след окончателното гласуване на промените. Например, разделянето на ВСС на два самостоятелни съвета и създаването на трети орган в съдебната власт, който има административни функции, а именно Инспектората на съдебната власт, какъвто в конструкцията на основния текст, гласуван през 1991 г. няма.

“Защото имаме едно триединство от съд, прокуратура и следствие в рамките на съдебната власт и единен орган на администрация на съдебната власт в лицето на ВСС. Сега се появяват два самостоятелни съвета - ВСС и един низш прокурорски съвет. Освен това се появява един самостоятелен орган - инспекторат, който досега беше помощен орган на ВСС, а сега е самостоятелен играч на полето на съдебната система.”

Според него, това “разграничаване на съветите, преграждането на дейността, особено на кадровата функция на съдебната власт, между съд, прокуратура и следствие и създаването на “Франкенщайн” на съдебната власт в лицето на инспектората” може да “влезе в напрежение с решение №3 от 2003 година за формата на държавно управление”:

“Тоест дали настоящият парламент е компетентен да извърши тези промени или за това е необходимо свикването на Велико Народно събрание. Това е първият спор, който може да бъде поставен пред Конституционен съд.”

Тук има една опасност, която е свързана с решение на КС от 2020 година за действието на актовете на Конституционния съд. В това тълкувателно решение КС постанови, че ако бъдат обявени за противоконституционни текстове за изменение и допълнение на закон, включително и на Конституцията, не се възстановява старата уредба, която е съществувала преди извършваните промени.

В конкретния, наш случай това означава, че ако някой от текстовете, които НС приеме бъдат впоследствие обявени за противоконституционни от КС, няма да се възстанови старата уредба, отпреди конституционните промени.

Т. е. ако КС обяви, че е противоконституционно създаването на отделен съдийски съвет и отделен прокурорски съвет, както и отделен Инспекторат на съдебната власт, това означава, че няма да се възстанови ВВС с неговите правомощия и инспектората към него. А това означава блокиране на съдебната власт изцяло. Т. е. появява се празнота в правната уредба за съдебната власт, която може да бъде попълнена само с нов законопроект за изменение и допълнение на конституцията и приемането му.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев