АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪНШНИЯТ МИНИСТЪР НА АВСТРИЯ НИ ПОПАРИ: ПЪЛНО ПРИЕМАНЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ НЕ Е НА ДНЕВЕН РЕД!

Александър Шаленберг
12.12.2023 / 11:10

Австрийският външен министър Александър Шаленберг направи изявление вчера, с което попари надеждите ни за пълноплавно членство в Шенген. Той дори не даде перспектива това да се случи в близко бъдеще. Шаленберг подчерта, че пълно приемане за България и Румъния в Шенген не е на дневен ред: "Някой ден да, но не сега. Не мисля, че трябва да мислим за втората стъпка, преди да сме направили първата. Сега се нуждаем от тази първа малка стъпка за летищата. Тя също е важна за икономиката, както те винаги подчертават".

Шаленберг отказа да определи времева рамка за това кога Виена може да вдигне ветото си върху разширяването на Шенген, но тъй като пристигащите бежанци продължават да нарастват, решение на безизходицата около Шенген изглежда недостижимо в краткосрочен план.

"Приемането на България в т. нар. "Въздушен Шенген" е ⅔ от пътя. Следващата стъпка са сухоземните граници. Това е голямата тема в Австрия по отношение на опазването на българските граници, бежанците. Ако може Австрия да даде дата и за приемането на България по слуша, това ще е голям успех", каза днес пред БНТ директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Според нея Европейският съвет, който ще се проведе в четвъртък и петък в Брюксел ще бъде още една възможност за президента на ЕК Урсула фон дер Лайен да се опита да убеди австрийските представители и най-вече канцлерът Нехамер да направят тази стъпка.

"България трябва да приеме тази отстъпка на Австрия, но не трябва да се отказва. България и Румъния трябва да продължат да настояват и за сухоземните граници и поставяне на дата през 2024 година", подчерта Чернев

В същото време Европейската комисия определи като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния, предава БТА. "Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока", каза по този повод говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

"Разговорите продължават. ЕК е готова да окаже необходимата подкрепа, добави той. За ЕК защитата на външните граници е основна задача и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране, добави говорителят и допълни, че европейската гранична служба "Фронтекс" е готова да повиши подкрепата според нуждите. ЕК е на мнение, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген от 2011 г., посочи говорителят. Предприехме няколко мисии в България и Румъния, за да проверим работата на място - две миналата година и една преди месец. Резултатът беше много ясен - работата по границите се извършва, както трябва, обобщи той.

След като през уикенда беше съобщено за възможно облекчаване на австрийското вето срещу Румъния и България за разширяване на Шенген, министърът на вътрешните работи Герхард Карнер заяви в радиоинтервю по първа програма на ОРФ: "Сега на ход е Комисията".

Той каза, че е поставил "ясни условия" пред Европейската комисия, които трябва да бъдат изпълнени, и че едва тогава ще подкрепи и вдигането на границите във въздушния трафик - "въздушния Шенген".

"Въпросът е, че се нуждаем от напредък в областта на защитата на външните граници на ЕС", отбеляза министърът. По-конкретно той поиска от Комисията утрояване на броя на служителите на гранична полиция. Парите за инфраструктурата за защита на границите трябва да идват от Комисията на ЕС. Необходими са технически подобрения, особено на българско-турската и румънско-сръбската граница, подчерта той.

Карнер призова също за засилване на граничния контрол по сухоземните граници и приемането на търсещи убежище лица от страна на Румъния и България, особено афганистанци и сирийци.

Искането за постоянен контрол по сухоземните граници беше обосновано от Карнер с "проблема с трафикантите на хора". При подадени над 50 000 молби за убежище в Австрия, през летищата в страната са влезли по малко 150 души.

"Позицията ни и в момента е, че очакваме да се присъединим към Шенген изцяло - по сухопътен и въздушен път, отговаряме на критериите. Не мисля, че една държава-членка може да налага каквито и да било условия, защото това означава, че говори от името на всички държави в ЕС, без да има мандат. Аз не мисля, че която и да е държава има мандат от ЕП, ЕК да поставя условия, които стоят извън критериите за членство в Шенген", коментира австрийската идея председателят на Народното събрание Росен Желязков.

„Разбира се, че е стъпка в правилната посока, защото досега Австрия заемаше много категорично мнение“, заяви от своя страна премиерът Николай Денков. „В момента продължаваме да настояваме, че преговорите трябва да продължат до последния възможен момент. Има какво още да се предоговори. Срещите продължават“, допълни министър-председателят.

"Това е недостатъчно и не трябва да го приемаме", обяви лидерът на групата на ДПС в парламента Делян Пеевски по повод предложението на Австрия да падне Шенген само по въздух.

Пред журналисти в парламента лидерите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Борисов и Кирил Петков обявиха, че ще настояват България да получи дата за отваряне на сухопътните граници за разширяването на Шенгенското пространство.

Бойко Борисов обвърза приемането на България в Шенген и с премахването на таксата за транзитирания през България руски газ: "Доста сме близо до Шенген. Всякакви варианти, като таксата, които да ни спънат в последния момент, решихме да приложим Европейския подход", уточни той.

Борисов изтъкна, че България е много близо до влизане в Шенген и страната ни има достатъчно аргументи да искаме да бъдем приети не само по въздух и по суша. “Категорични и двамата сме и нашите партии, че трябва да имаме ясна дата и за суша”, подчерта той. Кирил Петков добави, че ЕНП и Либералното семейство в Европа работят рамо до рамо, за да постигнем конкретни резултати.

"За България Шенген е национален приоритет и това беше една от причините това правителство да съществува", изтъкна той.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова новините за Шенген по въздух са ''подхвърляне на трохи''. "Само транспортният бранш губи от това близо 100 млн. лв. годишно, хиляди хора стоят по границите и чакат. Това е несправедливо отношение и държим българското правителство и мнозинството, което управлява, да заеме по-твърда позиция'', каза Нинова. И допълни, че трябва да се даде ясен отговор на въпроса има ли поставено към нас изискване да приемаме квоти от бежанци от Европа към България. Нинова коментира, че този слух върви и ако се окаже истина, то това би било ''абсурдно''.

Колкото САЩ ни пускат безвизово, толкова ЕС ни пуска в Шенген.

Американците са убедили австрийците да се откажат от ветото за приемането на Румъния в Шенген. Това съобщава в същото време Диджи24, като се позовава на австрийското издание "Щандард", цитирана от БТА. “Дискусиите с американски официални лица са били решаващи за промяната на позицията на Австрия относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство”, се казва в цитираната публикация.

Неотдавнашните разговори между бившия посланик на САЩ в Австрия Роналд Лаудер и американския помощник държавен секретар, отговарящ за Европа, Джеймс О'Брайън с политиците във Виена също бяха решаващи за оттеглянето на ветото, като се има предвид, че Румъния е важен съюзник на САЩ в Източна Европа.

Изданието съобщава, че следващите стъпки трябва да бъдат договорени днес и утре на конференция на вътрешните министри на държавите от Залцбургския форум в Словения. Залцбургският форум е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват девет държави от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер призова операциите на Фронтекс (Frontex) в България да се утроят и ЕС да отпусне повече средства за инфраструктурата за защита на границите. Границата между България и Румъния по река Дунав ще продължи да бъде наблюдавана. Освен това Румъния и България трябва да се споразумеят да приемат сирийски и афганистански бежанци, които се намират в Австрия. Тази точка все още трябва да бъде договорена, пише “Щандард”, цитиран от Диджи24.

По темата реагира и премиерът на Румъния Марчел Чолаку. Той обясни, че не е видял сирийци или афганистанци, които искат да живеят в Румъния. "Предполагам, че не можем да ги принудим. Но нека да няма повече инциденти като този с кмета на Бая Маре г-н Керекеш, който успя да пресече границата с личната карта на свой братовчед, с десет години по-млад от него", подчерта премиерът.

Според него исканията на Австрия не са преувеличени и Румъния трябва да укрепи границите си и да навлезе в нов етап на цифровизация.

Чолаки каза, че бъдещите действия на страната му зависят от решението на нидерландския парламент за приемането на България в Шенген и тогава ще направи план за бъдещите си действия.

"Ние се интересуваме от преговорите, които ще приключат с Нидерландия. Там имаше избори и предстои решение за България. Очакваме това решение, за да видим подхода на Румъния напред. Справедливо е спрямо съседна държава като България да се изчака. Ще говоря и с президента на Румъния, защото той представлява страната в Европейския съвет", уточни министър-председателят, цитиран от БТА.

Либералният румънски евродепутат Дачиан Чолош пък коментира, че със сигурност предложението на Австрия не е повод за празнуване. Подобно на българските си колеги и той подчерта, че румънците искат да знаят кога страната най-накрая ще се присъедини към Шенгенското пространство със сухопътни граници. Чолош призова и за приемане на подробна пътна карта по темата.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев