АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВА ПРОЦЕДУРАТА В НС ПО ОБСЪЖДАНЕ И ГЛАСУВАНЕ НА ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА

Народно събрание
08.12.2023 / 10:36

Народното събрание започва процедурата по обсъждане и гласуване на промени в Конституцията. Депутатите ще обсъдят повторно и споразумението, с което България предоставя бронетранспортьори на Украйна, което беше върнато за ново разглеждане от президента.

Промените в Конституцията са внесени от три парламентарни групи - ГЕРБ СДС, ПП ДБ и ДПС. Първите три имена, които стоят под проекта, са на Христо Иванов, Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Основните промени са свързани със съдебната реформа чрез редуциране на парламентарната квота във ВСС, намаляване на мандата и правомощията на главния прокурор и др., ограничаване на президента при съставяне на служебни правителства, въвеждане на публични процедури за избор на регулаторни и контролни органи, както и отпадане на изискването министрите и депутатите да са само български граждани.

През октомври промените в Конституцията не бяха приети на първо четене, тъй като вносителите събраха само 161 гласа, при необходими 180.

Депутатите ще се произнесат и по ветото на президента върху безвъзмездното предоставяне на БТР-и за Украйна. В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, а освен това предоставяната техника би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия. Управляващите реагираха остро и изразиха увереност, че ветото ще бъде преодоляно.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев