АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

УПРАВЛЯВАЩИТЕ МОЛЯТ НАТО ДА РАЗПОЛОЖИ У НАС ПРОТИВОВЪЗДУШНИ И ПРОТИВОКОРАБНИ РАКЕТНИ КОМПЛЕКСИ

Управляващите молят НАТО да разположи у нас противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси
07.12.2023 / 17:53

България ще дава да се използва въздушното й пространство за тренировки и обучение на украински пилоти на F-16, както и ще разрешава преминаване и пребиваване аз подготовка на украински пехотни и механизирани роти до 160 човека.

Това се разбира от поредната инициатива в подкрепа на украинската армия, която предлага управляващото мнозинство. Днес ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха проект на решение в парламента за предоставяне на допълнителна военна помощ. Подписано е от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски, Атанас Атанасов и други депутати от мнозинството.

С това решение ще бъде предоставени на Украйна "неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип, намиращи се във Въоръжените сили на Република България, които да се използват за подсилване на противовъздушната отбрана на Украйна".

Новото предложение от проекта всъщност засяга това България да поиска помощ от своите съюзници. Вносителите предлагат правителството да проведе преговори с НАТО за разполагането на противовъздушни и противокорабни ракетни комплекси, които са усилят българската отбрана.

По отношение на Украйна проектът предвижда България да предостави „неизправни, с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип“, които се използват от българските въоръжени сили. Парламентът вече веднъж реши да изпрати негодни зенитни ракети, които да бъдат ремонтирани и използвани от украинската отбрана.

Също така, министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да определи излишното въоръжение и техника на армията, които да бъдат пратени на Украйна. Като компенсация страната ни ще поиска от нашите съюзници да възстановят направените разходи за въоръжение и боеприпаси.

Вносителите настояват да се разреши на българска територия да пребивават до четири пехотни или механизирани роти на украинската армия годишно, за да преминават бойно обучение у нас. Числеността им трябва да бъде до 160 войници.

Предлага се България да помогне, според възможностите си, ВВС на Украйна да придобият способности да ползват американски изтребители F-16. "Министерството на отбраната трябва да предприеме необходимите действия за присъединяване и принос, съобразно възможностите на Република България, към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16, включително за провеждане на съвместни тренировки и използване на въздушното пространство на страната", пише изрично в проекторешението.

На заседанието на комисията по отбрана, която се събра извънредно, за да гласува проекта на решение, се стигна до размяна на остри реплики.

На него присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, който заяви, че България има възможност да обучава механизирана рота, като има подходяща база за настаняване, инструктори и полигони.

Николай Дренчев от "Възраждане" заплаши колегите си с военен съд, а Борислав Гуцанов от БСП попита Запрянов дали не го е срам, че в "есента на живота си" подкрепя подобни действия. Той настоя за оттегляне на предложението и предупреди Запрянов, че за всеки идвал Видовден.

"Въобще не се срамувам. Моята практика в армията е над 50 години. Всичко, за което говорим, е неизправно, не е възможно да бъде ремонтирано в България, документацията. Ако стоят, ще трябва да ги унищожаваме и да даваме пари. Подкрепям това предложение по съвест, нямам аспирации за политическа или административна кариера", отговори Запрянов.

Източници: segabg.com, "24 часа"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев