АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МНОЗИНСТВОТО В НС ОТТЕГЛИ ДВАТА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ДЕРОГАЦИЯТА ЗА РУСКИ ПЕТРОЛ

Народно събрание
07.12.2023 / 16:50

Със 124 гласа "за" мнозинството в Народното събрание оттегли двата законопроекта за отпадане на дерогацията за руски петрол. Единият, който беше внесен от ГЕРБ и ДПС - предвиждаше срокът да е от 1 януари догодина. Другият на ПП-ДБ, в който беше записано дерогацията да отпадне не по-късно от 1 март 2024 година. От БСП и "Възраждане" гласуваха "против", а "Има такъв народ" не участваха в гласуването.

По-рано стана ясно, че ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са постигнали съгласие за прекратяването на дерогацията от 1 март 2024, а от 1 януари се прекратява износът.

Решението за оттеглянето на двата законопроекта стана след постигнато съгласие между политическите сили на среща в парламента, час след като депутатите започнаха обсъждането им на първо четене в пленарната зала, а дебатите бяха прекъснати. След като се депутатите се върнаха в залата председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи:

"Със заявлението носителите на двата законопроекта оттеглят същите".

Решението предизвика остри реакции от страна на опозицията. Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира:

"Това нещо - Съюзът на едноръките джентълмени, се превърна за 6 месеца в сглобка на многоръките търгаши. Защо се изтеглят два законопроекта пък следобед ще има трети, защото и този казус е въпрос на алъш-вериш. Те го оттеглят не просто, защото е приключил, а защото още не са се разбрали.

Председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов коментира:

"Епизод от трети сезон на турския сериал "Какво да правим с "Лукойл" и как да го вземем?".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви:

"Искат да откраднат рафинерията и не могат да се разберат кой точно и как да я открадне"

Мнозинството гласува проекта на решение за оттеглянето на законопроектите след няколко процедури и ново прекъсване на заседанието.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев