АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ХОРАТА НА ИЗКУСТВОТО И КУЛТУРАТА ПРОТЕСТИРАХА. ЧУ ЛИ ГИ НЯКОЙ?

С протеста си хората на изкуството и културата отправиха послание: "Народ без култура е народ без бъдеще!" - София, 6 декември 2023 г. Снимка: БТА
06.12.2023 / 19:00

Културни дейци от цялата страна излязоха на пореден протест срещу ниския бюджет за следващата година и с искане за справедливо заплащане в сектора.

Стигна се и до напрежение с полицията пред сградата на Министерския съвет и до закани за ефективни стачни действия – културните институти да затворят за седмица.

В отговор финансовият министър Асен Василев заяви, че исканията на протестиращите културни дейци не могат да бъдат удовлетворени:

Два часа и половина продължи протеста, в който се включиха артисти, музиканти, танцьори, библиотекари, читалищни работници и дори студенти от университетите по изкуствата.

Те се събраха по обяд пред сградата на Министерството на културата и след като никой не слезе за среща с тях, се отправиха към Министерския съвет.

Час и половина чакаха под дъжда за среща с премиера и с министъра на културата и след като такава не последва, се стигна до сблъсък с полицията. Органите на реда избутаха протестиращите при опита им да влязат в Министерския съвет.

На протеста на курлтурните дейци пред МС; Снимка: БТА

Александър Бяндов от Пловдивската опера и режисьорът Ивайло Ненов, които бяха в първите редици на недоволстващите, споделиха:

"Ние сме тук, за да изразим несъгласието си с унизителното положение на българската култура в последните години. Чашата преля. С намаляването на бюджета от брутния вътрешен продукт на 0,4% повече не можем да търпим.

Много се надявам днес да бъдем чути, наистина. Ако това не се случи, ще има следващи действия".

"Ние - сектор "Култура", сме най-ниско платените високообразовани хора в цяла Европа, така че това е важно да се знае. Мисля, че това е най-основният проблем.

Но много по-важните проблеми са проблемите за обществото, защото културата стъпва на споделените ценности."

Председателят на Комисията по култура в Народното събрание Тома Биков отиде при протестиращите пред Министерския съвет и каза, че ще предложи между първо и второ четене на бюджета да бъдат направени следните промени:

28 млн. лева, които са заложени за проекти, да бъдат прехвърлени за галерии, музеи и сценични изкуства, а рестрикциите, които са свързани с това не всички печалби да отиват в самия културен институт, а при достигане на определени нива остатъкът да отива в Министерството на културата, да не бъдат определени със закон, а с решение на Министерския съвет.

Хората на изкуството заплашиха с ново недоволство следващата седмица и с ефективни протести, ако се наложи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев