АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗОРНИЦА ИЛИЕВА: ВЪНШНАТА НИ ПОЛИТИКА Е ДЕН ЗА ДЕН

Зорница Илиева Снимка: Ани Петрова
05.12.2023 / 15:05

"Външната ни политика е ден за ден, без да се мисли, че има и утре и не се знае какво ще бъде утрото".

Това каза пред БНР журналистът Зорница Илиева.

В предаването "12+3" тя направи коментар относно напускането на вицепремиера Мария Габриел на форума на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, който се проведе в Скопие, и недопуснатият самолет на руския външен министър Сергей Лавров да прелети през въздушното пространство на България на път за Скопие.

"Русия има дипломация, която винаги разработва няколко варианта. Минаването през Турция и Гърция, определено съгласувано между двете страни, придвижването на Сергей Лавров, което е станало със знанието не само на Блинкен, а и на целия ЕС, е дало възможност не само за присъствието на Лавров в Скопие, но доказа, че тези две страни имат дипломация, която мисли и за утрешния ден. Беше голям шамар за нашата външна политика, че отреагира отново по начин, който засегна достойнството на българския народ", изказа мнението си Илиева.

Журналистът подчерта, че България винаги е имала външнополитическа стратегия. Според нея на конференцията вчера, в която участва и Габриел, са присъствали "правилните хора" и "правилните журналисти":

"Набързо се направи тази конференция, защото по някакъв начин трябваше да се приглуши негативното отношение на обществото във връзка с решението относно заседанието на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, което беше в Скопие".

"Има сили у нас, които са оценили, че водената външна политика - тази васална политика на послушание, не е в интерес на страната. Аз се надявам, че все повече ще бъдат тези хора, не говоря за социалните мрежи, те са категорично настроени срещу решенията, които се взимат от страна на управляващите по отношение на защита на нашите национални интереси", коментира още Зорница Илиева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев