АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

РАЗВРЪЗКАТА: ГЕРБ, ПП-ДБ И ДПС ИСКАТ ОСТАВКИТЕ НА УПРАВИТЕЛЯ И ПОДУПРАВИТЕЛЯ НА НЗОК

НЗОК
01.12.2023 / 12:48

След вчерашния раздор по повод избора на заместник-управител на Здравната каса, подкрепящите управлението формации обявиха разбирателство за изход от ситуацията. Ще бъде поискана оставката не само на новоизбрания заместник-управител Момчил Мавров, срещу когото се обявиха от ПП-ДБ, но и на издигнатия от тях управител на Здравната каса Станимир Михайлов, срещу когото резерви имат от ГЕРБ-СДС. Освен това двете формации подготвят и регламент, по който да бъдат назначавани ръководствата регулаторните органи. Да изработят механизъм за съвместно вземане на управленски решения ги призова междувременно премиерът Николай Денков.

Парламентарният ден започна с призив от него.

"Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгне в грешната посока. И тук сме абсолютно единодушни, вчера говорихме с ръководителите на парламентарната група на Продължаване на промяната - Демократична България, че ние трябва да се върнем обратно в правилната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл", коментира премиерът.

Час по-късно се оказа, че призивът му е бил чут. Мнозинството, подкрепящо кабинета обяви, че иска оставките на управителя и подуправителя на Здравната каса, за да даде възможност да се започне "на чисто" работата по изготвянето на регламент за назначения в регулаторите. Целта е заздравяване на мнозинството, а не всяко назначение да се превръща в източник на сътресения и раздори. Това обяви Христо Иванов, съпредседател на ПП-ДБ, след спешна среща в парламента, продължила повече от час и половина.

"Затова се разбрахме да започнем разговор за регламент, който да бъде подписан най накрая - за това как ще бъдат излъчвани и попълвани регулаторите, който да гарантира съгласието в рамките на партиите, които подкрепят управлението. Както и се разбрахме, че с оглед на това, че беше опорочен избора на ръководство на НЗОК, ще отправи молба към управителя и подуправителя да направят крачка назад, без това да е свързано с някакъв укор към тях. Също така ще ми позволите да кажа, че потвърдихме своята подкрепа за премиера Денков и за вицепремиера Мария Габриел, и за работата на кабинета", обясни Иванов.

"Всички решихме да направим крачка назад, да ги помолим да дадат оставка, защото това е най-бързият вариант. И заедно с целия пакет регламенти, как ще се избират от тук нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме. Като подпишем, да е ясно мнозинството – ГЕРБ – СДС, ПП – ДБ, ДПС - за конституционно мнозинство за регулатори, за служби, което поставиха те като условия", заяви Бойко Борисов.

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се е включил в срещата и е приел условията.

"Да съгласни сме. Бяхме на разговора. Разумно е да се направи този регламент в партиите, които подкрепят правителството и конституционното мнозинство. Ще участваме в това нещо", коментира Пеевски.

 

 

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев