АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

1 ДЕКЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИВ/СПИН

1 декември - Световен ден за борба с ХИВ/СПИН
01.12.2023 / 08:37

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика.

Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК – София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации.

Най-малко един на всеки десет души с ХИВ в Европейския съюз все още не знае, че е заразен, което допринася за закъснели диагнози, по-лоши резултати от лечението и допълнително разпространение на вируса. Това сочат данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, оповестени в навечерието на днешния Световен ден за борба със СПИН. Над 766 хиляди души в Евросъюза са ХИВ позитивни. В интервю за БНР директорът на центъра д-р Андреа Амон посочи по кои основни проблеми се работи в момента:

Има различни предизвикателства. Едното е свързано с общественото здраве и това е антимикробната резистентност. Виждаме, че определени видове резистентност все още се увеличават, дори за антибиотици, които се пазят за използване при последна необходимост. Има още едно предизвикателство - капацитетът на работната сила. След Covid много от работещите в здравната сфера бяха напълно изтощени и напуснаха професията. В много държави има недостиг на лекари в селските райони. След 5 до 10 години, в зависимост от страната, до 50% от личните лекари ще се пенсионират. Това е нещо, за което спешно трябва да бъдат взети мерки.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев