АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩИНА СЛИВЕН ПОДКРЕПИ КАМПАНИЯТА "ВСЯКА МИНУТА Е ЦЕННА!"

инсулт
31.10.2023 / 16:29

Асоциацията за инсулт и афазия откри национална кампания "Всяка минута е ценна! Научи симптомите на инсулта“ по повод 29 октомври, Световния ден за борба с инсулта. Община Сливен за пореден път се включва в инициативата, чиято цел е да се повишат познанията на обществото за симптомите на инсулта и правилното поведение при тяхното установяване.

Пред източния вход на администрацията /срещу фонтаните/ е разположен щендер с безплатни материали, от които всеки гражданин може да се информира. В центъра на Сливен, най-големите пенсионерски клубове, в зала "Май“, двете ДКЦ-та и Дома за стари хора са поставени плакати за кампанията. Всеки, загрижен за своето и здравето на близките си, може да получи информация за симптомите от специален видеоклип - https://stroke.bg/uploads/2023/10/videohdblacksubs.mp4

"Това е критично познание, което пряко влияе върху адекватната помощ за пострадалите в острата фаза на заболяването“, заяви Дорина Добрева, председател на асоциацията. Инсултът е най-значимото заболяване в страната и е основна причина за смъртност със статистически показатели, които превишават многократно тези в останалите европейски страни. Ежегодно в България се регистрират над 45 000 нови случая, а повече от 1,5 млн. са засегнати пряко или косвено у нас. Макар инсултът да засяга пряко само един от членовете на семейството, в зависимост от тежестта на заболяването, животът на всички се променя. Грижата за инсултно болен изисква мобилизацията на всички в едно домакинство, за да се удовлетворят основните потребности на болния, коментираха още организаторите на кампанията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев