АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВИДЕН КОНСЕРВАТОР И ПРИВЪРЖЕНИК НА ТРЪМП ОГЛАВИ КАМАРАТА НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ В САЩ

Майк Джонсън Снимка: "Екс"
26.10.2023 / 10:03

Долната камара на Конгреса бе без председател, откакто на 3 октомври от тази длъжност бе отстранен Кевин Маккарти

Републиканецът Майк Джонсън от Луизиана бе избран за председател на Камарата на представителите на САЩ с 220 на 209 гласа, съобщават The Wall Street Journal и "Фокус".

Така на високия пост бе избран виден консерватор и привърженик на Доналд Тръмп след три седмици републикански борби. Джонсън е известен противник на абортите и на еднополовите бракове.

Така депутатите най-накрая могат да се върнат на работа, като много от тях са нетърпеливи да предадат помощ на Израел и да отговорят на задаващия се краен срок за правителствено финансиране следващия месец.

Петдесет и една годишният конгресмен от щата Луизиана получи номинацията на републиканците във вторник след хаотичен ден, в който друг кандидат - Том Емър, спечели партийната номинация, но след това се оттегли в рамките на няколко часа на фона на опозиционните настроения от страна на консервативните републиканци.

Камарата на представителите бе без председател, откакто на 3 октомври от тази длъжност бе отстранен Кевин Маккарти, отбелязват Ройтерс и БТА.

Вчера бившият президент Доналд Тръмп призова съпартийците си да се обединят около кандидатурата на Джонсън. Ден по-рано той им каза да се противопоставят на Емър, който е единственият кандидат за председател до момента, гласувал за удостоверяването на поражението на Тръмп на президентските избори през 2020 г. от демократа и настоящ президент Джо Байдън.

Републиканците имат контрол в Камарата на представителите с крехко мнозинство от 221 на 212 гласа и не могат да си позволят повече от четири пъти да нарушават партийната дисциплина и да не подкрепят кандидата на партията си, отбелязва Ройтерс.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев