АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ООН ПРИЗОВА ЗА НЕЗАБАВНО ПРИМИРИЕ. БАЙДЪН: САМО АКО ХАМАС ОСВОБОДИ ЗАЛОЖНИЦИТЕ

ООН призова за незабавно примирие. Байдън: Само ако Хамас освободи заложниците
24.10.2023 / 09:52

Преговори за прекратяване на огъня между Израел и Хамас ще бъдат възможни само ако палестинското ислямистко движение освободи всички заложници, които взе на 7 октомври, заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес. Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк обаче призова за незабавно примирие по хуманитарни причини.

"Заложниците трябва да бъдат освободени, тогава ще може да говорим", каза Байдън на събитие в Белия дом в отговор на журналистически въпрос дали подкрепя сделка на принципа пускане на пленници в замяна на спиране на враждебните действия.

Фолкер Тюрк обаче призова в комюнике за "незабавно прекратяване на огъня по хуманитарни причини". "Човечността трябва да е на първо място", аргументира се върховният комисар на ООН по правата на човека. Той изтъкна, че е необходимо примирие, за да може "да бъде спасен животът на цивилни чрез бърза и ефективна доставка на хуманитарна помощ за (ивицата) Газа".

Над 1400 души, повечето от които цивилни, бяха убити в Израел при изненадващото нападение, което Хамас предприе от крайбрежната палестинска територия на 7 октомври. Израелската армия каза, че е намерила в страната телата на около 1500 бойци на ислямисткото движение.

По данни на Хамас от днес броят на хората, убити при израелски въздушни удари в ивицата Газа от 7 октомври, е надхвърлил 5000, сред които повече от 2000 деца.

От събота в палестинската територия започна да пристига хуманитарна помощ. Според ООН обаче тя е крайно недостатъчна. Около 2,4 милиона палестинци живеят в пренаселената и бедна ивица Газа. Повечето от тях разчитат на хуманитарната помощ, за да оцелеят.

Фолкер Тюрк заяви, че мерките, предприети от Израел, за да лиши цивилните жители на Газа от достъп до основни стоки и услуги, са "форма на колективно наказание" и следователно противоречат на международното право, отбелязва АФП. Палестинските въоръжени групировки трябва да прекратят безразборния ракетен обстрел по Израел, а израелската армия - да избягва да използва експлозивни оръжия, поразяващи в широк периметър, в гъстонаселени райони, призова той.

Източник: БТА

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев