АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧНА ПЪРВИЯТ ДЕТСКИ ТУРНИР „ДИМИТЪР КАРАПЧАНСКИ“ В СЛИВЕН

Първи детски турнир на името на Димитър Карапчански започна на 21 октомври в Сливен
21.10.2023 / 14:35

Първи детски турнир на името на Димитър Карапчански започна на 21 октомври в Сливен. Домакините от Шахматен клуб „Сините камъни“ посрещнаха за участие 40 изявени деца от различни школи в страната, има и представители на Италия и Украйна. Турнирът е посветен на големия сливенски шахматист и треньор, дал толкова много на своите ученици не само в шаха, но и в живота, заяви на откриването председателят на клуба Радослав Очков.

Инициативата е част от програмата за Димитровден, празника на града, и има амбицията да се превърне в традиционна, да изгражда и развива силни млади състезатели. „Благодарим на Община Сливен за това, че ни помага толкова много“, каза още Очков и допълни, че с тази подкрепа клубът се е наложил като шахматна школа.

От своя страна зам. кметът Пепа Чиликова, гост на събитието, поздрави участниците, техните треньори и близки. „Общината подкрепя изключително много децата и тяхното участие във всички видове спорт. Радвам се, че през последните години толкова много деца се увличат по шахмат. Приветствам г-н Очков за енергията и вниманието, които влага в това“, каза Чиликова.

Специален гост на домакините и на участниците бе Евгения Карапчанска, съпруга на международния майстор по кореспондентски шах, съдия, колекционер на шахматна литература Димитър Карапчански /1947 – 2021 г./. Тя предостави екземпляри от книгата на Димитър Карапчански, която отличените участници в турнира ще получат за подарък. Съпругата му сърдечно благодари на журналистите Йорданка Раданчева и Камен Васевски за техния труд, воля и желание да излезе „Път през годините“. Изданието с интервюта с шахматиста бе подпомогнато от общинския фонд „Култура“ и се появи на пазара преди година.

Турнирът започна с „И нека най – добрите победят!“ и първи ход на една от шахматните дъски, който зам. кметът Чиликова направи по покана на домакините.

Детският турнир се провежда в хотел „Спорт палас“ пред двата почивни дни. Участват деца, родени след 1 януари 2011 г., разпределени в три възрастови групи. Освен награди за класиралите се от трето до първо място, ще има и една специална – парична премия от гросмайстора Красимир Русев, най-добрият ученик на Карапчански. Тя ще бъде връчена на най – добрия състезател от Сливен. Организатори са ШК „Сините камъни“ и Община Сливен.

ШК „Сините камъни“ развива дейност от 5 години. Последната от тях бе най-успешна: децата донесоха вицешампионски титли /в групата до 10 години/, имаше участие и в европейско първенство. „Това показва, че школата работи не само децата да играят шахмат, но и да са най-добрите в България“, коментира Радослав Очков.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев